BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Hírek 2018. szeptember 05.

Egy újabb díjjal indította az évadot a Fesztiválzenekar

Idén a Budapesti Fesztiválzenekar is megkapta az ECHO Klassik helyébe lépő Opus Klassik rangos díját. Az együttes a kiemelkedő sikert Mahler 3. szimfóniájának lemezfelvételével aratta.

Az Opus Klassik rangos díját idén Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, és az együttessel rendszeresen koncertező Várjon Dénes és Jörg Widmann is megkapta egy-egy lemezéért.

A Fesztiválzenekar ezúttal Mahler 3. szimfóniájával érte el ezt a kiemelkedő sikert, de nem ez az első elismerés, amit a felvétel kapott. A Times, a New York Times és a brit Gramophone magazin 2017-es toplistájára is felkerült a felvétel, melyet aztán a japán Record Geijutsu Magazin is különdíjjal jutalmazott idén januárban.

A The New York Times az év 25 legjobb klasszikus zenei lemeze közé választotta. „Minden pillanata üde és éleslátó, pont ahogy az Fischer Ivántól elvárható” – fogalmazott a lap kritikusa, majd hozzátette: „A finálé, Mahler ódája a szerelemhez az, ami igazán beszippant. A kifejezésmód és a vonósok tónusának, egyensúlyának csodája, a gyöngéd, törékeny és mély szeretet hálaéneke.”

A The Times nem csak klasszikus zenei felvételeket válogatott be az év kedvencei közé. A brit kritikusok szerint egyértelmű, hogy 2017. száz legjobb albuma között volt a helye a Fesztiválzenekar Mahler-felvételének is. Rövid indoklásuk szerint Fischer Iván és a BFZ olvasata „mélyen érző” interpretáció.

A lemez nagy kedvence volt a brit Gramophone magazinnak is. „Fischer Iván legutóbbi mahleri ajándéka kiemelkedő. A karmester remek muzsikus újszerű gondolatokkal és egy elképesztően jó és lelkes zenekarral” – írták. A kritikusra ugyanakkor „a ragyogó, koncentrált pontosság és hanghűség” gyakorolta a legnagyobb hatást.

Januárban Japánból is jó hírek érkeztek: a Record Geijutsu Magazin az 55. Record Academy Award különdíját ítélte oda a lemeznek. Kauzo Kanzaki kritikus „csúcsteljesítménynek” titulálta a lemezt, melynek hangzása „mély, őszinte és tiszta”.

A Mahler-felvételen közreműködik Gerhild Romberger (alt), a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus és a Bajor Rádió Énekkara (Chor des Bayerischen Rundfunks). A CD a Channel Classics gondozásában készült. Vezényel: Fischer Iván