BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Egyéb 2016. március 04.

Búcsúzunk

A Budapesti Fesztiválzenekar fájdalommal búcsúzik Vajda József Liszt Ferenc-díjas fagottművésztől.

Vajda József 1947. augusztus 26-án született Zalaegerszegen. Zenei tanulmányait Pécsen és Budapesten végezte Keszler György és Rudas Imre irányításával. 1970-től 25 évig volt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első fagottosa. Több mint húsz éven keresztül tanított fagottot és kamarazenét a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és különböző zenei táborokban.
Hosszú éveken keresztül oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kamarazenei Tanszakának adjunktusaként. A Rádiózenekar Fúvósötösének 1975 óta volt tagja. Az együttessel 1979-ben elnyerte a Colmari Nemzetközi Kamarazenei Versenyen első díját. Több lemez és CD felvétel fűződik a nevéhez. Rendszeresen fellépett a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, tagja volt az Osztrák-Magyar Haydn Zenekarnak, és a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjein is többször közreműködött.
Tevékenységéért a magyar állam 1981-ben Liszt-díjjal, jutalmazta, majd 1999-ben Lehel György-díjat kapott. Vajda József játszotta a TV Maci zenéjét, Pécsi József: Dörmögő Dömötör Istók gazda udvarán című művének részleteit. Február 29-én, életének 68. évében érte a halál.
Szeretnénk őszinte részvétünket kifejezni a családjának és barátainak, emlékét Fischer Iván, a BFZ művészei és munkatársai tisztelettel megőrzik.