BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Közlemények 2016. augusztus 10.

Búcsúzunk

Fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Granasztói György, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány kuratóriumának tagja.

Fájdalommal tudatjuk, hogy hetvennyolc éves korában elhunyt Granasztói György történész, egyetemi tanár, professor emeritus, miniszterelnöki főtanácsadó, a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítvány kuratóriumának tagja.

Granasztói György közeli barátként segítette a Fesztiválzenekar munkáját. Mindig nagyra becsültük bölcsességét, éleslátását és kiegyensúlyozott, megfontolt véleményalkotását. Szeretnénk őszinte részvétünket kifejezni a családjának és barátainak, emlékét Fischer Iván, a BFZ művészei és munkatársai tisztelettel megőrzik.

Granasztói György 1938. március 28-án született Budapesten. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) történelem-francia szakán végzett, pályáját 1962-ben Győrben középiskolai tanárként kezdte. 1968 és 1983 között a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történelemtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa volt. 1985-től az ELTE-n tanított, 1990-től 1994-ig brüsszeli és luxembourgi nagykövet volt, akkreditálva a NATO-hoz is.

2011 óta miniszterelnöki főtanácsadó és miniszterelnöki megbízott volt. A professzor 2015 óta tagja volt a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottságnak. Kutatási területei közé tartozott a várostörténet, a középkori és kora újkori magyar történet, a számítógépes módszerek alkalmazása a történettudományok kutatásában, továbbá szépirodalmi munkái is megjelentek.