BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Egyéb 2016. január 21.

Búcsúzunk

Fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Devich Sándor Kossuth-díjas hegedűművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja, a zenekar első évtizedének egyik legmeghatározóbb muzsikusa és szólamvezetője.

Devich Sándor a hazai komolyzenei élet kiemelkedő alakja volt. Nemcsak zenészként szerzett Magyarországon és világszerte hírnevet, hanem oktatott a Zeneakadémián és számos publikációja, több könyve is megjelent.

1991-ben egyetemi tanárnak nevezték ki, professor emeritus lett, a Zeneakadémia rektor-helyetteseként, a kamarazene tanszék vezetőjeként is tevékenykedett. A világ számos országában tartott mesterkurzust és hívták meg vendégtanárnak.

Művészete elismeréseként a Kossuth-díj mellett megkapta a Liszt Ferenc-díjat, a kiváló művész címet, az UNESCO-díjat és a Bartók-Pásztory-díjat. 2005-ben "több évtizedes, nemzetközileg is nagyra becsült előadóművészetéért, művészetoktatói munkásságáért" a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2006-ban Weiner Leó-díjban részesült.

Szeretnénk őszinte részvétünket kifejezni a családjának és barátainak, emlékét Fischer Iván, a BFZ művészei és munkatársai tisztelettel megőrzik.