BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Egyéb 2014. január 16.

Átadták az idei Lajtha-díjat

Szabó Péter gordonkaművész kapta idén a Lajtha László Alapítvány kuratóriumának díját, míg Alpár Tibor, a Bartók Rádió zenei rendezője Lajtha-díjat vehetett át a Magyar Rádió Márványtermében csütörtökön tartott ünnepségen.

Az összegzés felidézi, hogy a Lajtha László Alapítvány 1983-ban azzal a céllal alakult, hogy a kiváló zeneszerző és népzenekutató, Lajtha László életműve elfoglalhassa méltó helyét a magyar kultúrában. Az alapítvány már a kezdetektől igyekezett kitüntetni a magyar zenei élet azon képviselőit, akik hozzájárultak az életmű propagálásához. Ehhez csalatkozott 1995-ben az a Lajtha-díj, amelyet a Magyar Rádió és a Lajtha László Alapítvány közösen hozott létre.

Szabó Péter gordonkaművész Lajtha László kompozícióinak kiemelkedő színvonalú tolmácsolásáért kapta az alapítvány kuratóriumának díját, az elismerést felesége vette át Gyurkó Csillától, Lajtha László hagyatékának gondozójától. Az összegzés szerint Szabó Péter, a Budapesti Fesztiválzenekar szólócsellistája az elmúlt 20 évben nagy szerepet játszott Lajtha László műveinek megismertetésében itthon és külföldön egyaránt. Lajtha László Trio Concertante című művét a londoni Wigmore Hall színpadán játszotta a 2011-ben Liszt-díjjal kitüntetett zeneművész. Alpár Tibor, a Bartók Rádió zenei rendezője a Lajtha László összes vonósnégyese című album magas színvonalú zenei rendezői munkájáért, valamint a 20. századi és kortárs magyar zenei felvételek kiváló minőségű rögzítéséért vehette át a díjat Jónás Istvántól, a Magyar Rádió nonprofit Zrt. vezérigazgatójától. Alpár Tibor 25 éves zenei rendezői munkássága alatt a számtalan hangverseny-közvetítés és stúdiófelvétel mellett nagyszámú kortárs felvételt is készített, munkáját 2006-ban Erkel-díjjal ismerték el.

Tavaly Sebő Ferenc énekes, zenész, népzenekutató kapta a Lajtha László Alapítvány kuratóriumának díját, míg Györki Éva, a Bartók Rádió gyártásvezetője vehette át a Lajtha-díjat.

magyarhirlap.hu