BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Hírek 2011. június 20.

A Fesztiválzenekar nyitotta meg a Kissingeni Nyár Fesztivált

Június 17-én a Fischer Iván vezényelte Fesztiválzenekar koncertjével nyílt meg Bad Kissingenben a 26. nyári zenei fesztivál, amelynek idei díszvendége Magyarország.

Bad Kissingen Würzburgtól 50 km-re északra fekszik: Baden-Baden mellett Németország legismertebb fürdőhelye. Olyan hírességek fordultak itt meg, mint Ferenc József császár, Erzsébet királyné, II.Sándor orosz cár, II.Lajos bajor király, Rossini, Bismarck, Bernhard Shaw, Tolsztoj, Richard Strauss, hogy a mindenkori német államelnököket ne is említsük.

A gyógyulni vágyók és turisták ezreit vonzó bajor fürdőhely története sok szállal kötődik Magyarországhoz. Leghíresebb gyógyforrását Rákócziról nevezték el (bár hibásan, Rákóczy-nak írva), egy másik gyógykút a "Pandúr" nevet viseli.

A rangos nyári fesztivál nagyzenekari koncertjeinek a kiváló akusztikájú, 1000 férőhelyes Regentenbau ad otthont. A június 17-i nyitókoncert műsorán Wagner Siegfrid-idillje, Mozart K.491-es, c-moll zongoraversenye és Csajkovszkij 5.szimfóniája szerepelt. A Mozart versenymű szólistája a kiváló norvég zongoraművész, Leif Ove Andsnes volt. A koncertet élőben közvetítette a Bajor Rádió.

A fesztivál közönsége június 19-én is hallhatta a Fesztiválzenekart. A koncert műsora az előző este rendezett hagyományos rózsabálhoz kapcsolódott. A műsorban elhangzott egy keringősorozat Richard Strauss Rózsalovag című operájából, Dohnányi, Josef és Johann Strauss több keringője és polkája, Kodály Galántai táncok című darabja, Brahms több Magyar tánca és Paganini 1.hegedűversenye, ez utóbbi Lendvay József szólójával.

A Fesztiválzenekar visszajáró vendég Bad Kissingenben: ezúttal ötödször kapott meghívást a fesztiválra.