BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Kritikák 2016. március 18.

A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván nyitják meg a Bologna Fesztivált

Március 15-én Európa egyik legkiválóbb szimfonikus zenekara adja elő Mahler 3. szimfóniáját a Teatro Manzoni színpadán. (Gagarin Magazine)

Megkezdődik a 35. Bologna Fesztivál. Március 15-én, kedden a Teatro Manzoniban a Budapesti Fesztiválzenekar, a Szent Cecília Akadémia Nőikara és a mezzoszoprán Gerhild Romberger lépnek fel Fischer Iván vezényletével. Mahler 3. szimfóniája első ízben szólal meg a Bologna Fesztivál keretein belül.

Rendkívül intenzív előadásmódot hallhatunk Fischer Ivántól, aki zeneigazgatója és alapítója a kiemelkedő magyar együttesnek, amelyet ma a legjobb európai szimfonikus zenekarok között tartanak számon. A monumentális létszámú mahleri remekmű a szólistán és a nőikaron kívül egy gyermekkórust is felvonultat: a mostani koncerten fellépők sorát a Bolognai Városi Színház gyermekkórusa egészíti ki.

Mahler szimfóniái közül a 8. mellett a 3. a legritkábban játszott mű többek között hatalmas előadói apparátusa miatt. Ahogy Mahler mondta: „Az én szimfóniám olyasvalami lesz, amilyet még nem hallott a világ!” Ez az 1896-ban komponált remekmű a Természet kozmikus magasságaiba repít.

Fischer Iván mintegy harminc éve a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. A magyar karmester, aki tanulmányait Bécsben végezte Hans Swarowskynál, aki mestere volt többek között Abbadónak, Mehtának és Sinopolinak is, hűen képviseli az előadásmódra vonatkozó közép-európai elgondolásokat.

Az eredeti cikk itt érhető el.