BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Egyéb 2016. december 12.

A Budapesti Fesztiválzenekar átütő sikere Frankfurtban

Álló ovációban részesült a Budapesti Fesztiválzenekar. Hangos sikert aratott zenekarával Fischer Iván vezető karmester a kedden este az Alte Oper Frankfurt közönsége előtt megtartott egyetlen németországi hangversenyén. A Musik Heute kritikája Bettina Boyens tollából.

... Franz Schubert A varázshárfa-nyitányának friss előadásmódja rögtön a koncert elején elvarázsolta a közönséget. Mint az Fischer Ivánnál megszokott, szembetűnő volt a zenekar hagyományostól eltérő felállítása. Hat nagybőgőt állított fel a zenekar mögé egy emelvényre. Majd Bartók Béla II. hegedűversenyének előadásához a hárfaművészt közvetlenül a karmesteri pult elé, míg a szünetet követően Bartók Vázlatok és Schubert V. szimfóniájának előadásához a fafúvósokat a legbelső félkörbe helyezte.

Az eredmény nem maradt el: ritkán hallani ennyire élőnek a párbeszédet a hárfa és a szólóhegedű között, és ritkán érezhetők tisztábbnak Schubert mesterművében a izgalmas oboa és fuvola szólamok. A szólista Leonidas Kavakosnak tökéletesen sikerült bemutatni Bartók hegedűversenyének rendkívüli sokrétűségét. A minden mesterkéltséget nélkülöző, csalhatatlan hallással és rendkívül gyors ujjtechnikával rendelkező görög virtuóz képes volt megfelelő finomsággal megközelíteni a Bartók stílusában és ritmikájában rejlő egyediséget.

Meglepetten konstatálta a tételek közötti tapsot, miután nem tudhatta, hogy az ifjúsági bérlettel érkező fiatalok, akik még nem tették magukévá a tapsot tiltó polgári szokást, szeretik kimutatni lelkesedésüket. Amikor a budapesti zenészek a koncert végén kórussá rendeződve, mennyei lágysággal ráadásként előadták Franz Schubert „Angyalok kórusa” című művét, a közönség felállva ünnepelt a legmélyebb tisztelet jelét adva a politikailag nehéz időkben.

A teljes eredeti cikket német nyelven itt olvashatják el.