BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Közlemények 2016. május 09.

5 régióban 500 hátrányos helyzetű fiatalt táncoltatott meg a BFZ

Öt magyarországi településen ötszáz fiatalt táncoltatott meg a Budapesti Fesztiválzenekar április végén, így segítve a felkészülésüket a június 3-i TérTáncKoncertre. A résztvevő hátrányos helyzetű gyerekek közül sokan ezen a napon járnak majd először Budapesten.

„A ritmus mindenen átível, hiszek az erejében. Képes lesz ezeket a gyerekeket olyan irányba terelni, hogy nem számít, milyen színű vagy, milyen vallású vagy és honnan jöttél. Ez mind huszadosztályú kérdés lesz.” (Bogdán László, Cserdi polgármestere, a TérTáncKoncert nagykövete)

A Fesztiválzenekar a Baranya megyei Cserdiben, a csongrádi Hódmezővásárhelyen, a borsodi Ózdon, a hajdú-bihari Tégláson és a Pest megyei Zsámbékon szervezett regionális találkozókat azoknak a hátrányos helyzetű fiataloknak, akik június 3-án a budapesti Hősök terén táncolnak majd együtt a zenekar élő muzsikájára, Stravinsky Kártyajáték című balettzenéjére.

A komoly kihívás előtt álló gyerekek január óta heti rendszerességgel próbálnak, a regionális találkozók pedig arra adtak lehetőséget, hogy megismerkedjenek egymással, és a projekt vezető koreográfusával, a Harangozó-díjas Vári Bertalannal közösen is átvegyék a tánclépéseket.

A TérTáncKoncert és az azt megelőző felkészítő hónapok célja, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen egy közösség részeként, egymásra támaszkodva, együtt létrehozni valamit, reakcióikból pedig kiderül, hogy ők is pontosan érzik ennek a jelentőségét:

„Együtt voltunk, és érezni lehetett, hogy mindenki mindenkire számíthat”, „jó érzés a többi gyerekkel táncolni közösen, megismerhetjük őket, barátkozhatunk, ez jó dolog”, „boldog vagyok, jó érzés, szeretem a zenét, mert szabad vagyok és bármit csinálhatok”, „a tánccal levezetem a feszültséget”, „a sasszéval azt fejezem ki, hogy boldog vagyok”, „annyira örülök, hogy ki sem tudom fejezni a boldogságomat”.

Minden regionális találkozón készült egy kisfilm, amely bemutatja, hogy az adott régióban hogyan készülnek a fiatalok, mit várnak ettől az eseménytől, és mit jelent számukra az eddig ismeretlen zene és a tánc, az újjal való találkozás. A videók ezen a linken elérhetők.

A fiatalok betanítását és a szüleikkel, tanáraikkal együtt történő utazást Budapestre tavaly teljes egészében a Fesztiválzenekar finanszírozta, idén pedig közösségi adománygyűjtő akciót indítottak, hogy a TérTáncKoncert a hátrányos helyzetű településekről érkező gyerekek számára valóban életre szóló élmény lehessen. További információ.