BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Turné: Los Angeles

Turné: Los Angeles, New York (2019. július-augusztus)

Los Angeles, Hollywood Bowl 2019. augusztus 06. 20:00

Jeanine De Bique (szoprán) • Kelley O’Connor (mezzoszoprán) • Michael Schade (tenor) • Adam Plachetka (basszbariton) • Los Angeles Master Chorale • Vezényel: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Wolfgang Amadeus Mozart: 41. C-dúr („Jupiter”) szimfónia, K. 551;
Requiem, K. 626

Beethoven, Bruch, Brahms, Haydn, Händel és Dvořák darabjai után Mozart két monumentális művével és négy kiváló énekes szólistával búcsúzik idén Hollywoodtól a Budapesti Fesztiválzenekar.

A koncerten elhangzó műveket összeköti a transzcendens világ, mégis teljesen ellentétes hangulatokat hallani ki belőlük: az egyik a fenséges magasságokban jár, a másik a gyászos mélységig süllyed; előbbi az isteni dicsőséget ábrázolja, utóbbi a fájdalmas búcsút fejezi ki. Két kései Mozart-mű – amennyiben beszélhetünk kései stílusról egy 36 évesen elhunyt szerző esetén –, sok tisztázatlan rejtély, két félidőnyi mennyei zene…

Mozart utolsó szimfóniájáról nem tudjuk, hogy milyen alkalomból született, hogy előadták-e a szerző életében, és hogy pontosan ki és mikor aggatta rá a „Jupiter” jelzőt. Az viszont biztos, hogy a becenév találó, hiszen a műből árad a királyi méltóság. Fényes C-dúr hangneme és mesteri felépítése ugyancsak jupiteri. Az operaszerű nyitótételen kívül külön figyelmet érdemel a finálé, amelyben a szerző a barokk fúga komplex formájában bontja ki alaptémáját.

Sok legenda lengi körül a Mozart halála miatt befejezetlenül maradt Requiemet. Az igazság prózai, a fennmaradt zene viszont annál líraibb – Mozart legszebb ütemei. A hirtelen félbemaradt alkotást – 1791. december 3-án a szerző még áthívta barátait, hogy összeénekeljék a meglévő részeket, két nappal rá pedig elhunyt – Franz Xaver Süssmayr fejezte be először, de azóta is számos rekonstrukció született a gyászmise hiányzó szakaszaiból. Ezúttal a „sztárminőséget” képviselő Trinidad és Tobagó-i Jeanine De Bique, a „filmsztár külsejű és csillogó hangú” amerikai Kelley O’Connor, a Harnoncourt vezénylete alatt is fellépő kanadai Michael Schade és a darabot 2017-ben DVD-re éneklő Adam Plachetka tolmácsolásában szólal meg a teljes mű.