BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Maraton 2019 - Debussy–Ravel: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje II.

Maraton

Müpa, Üvegterem 2019. február 03. 16:00

Gonda Katalin (zongora) • Műsorvezető: Eckhardt Gábor

Bővebben

A koncertről

Claude Debussy: Képek - 1. sorozat
I. Fények a vizen (Reflets dans l’eau)
II. Hódolat Rameaunak (Hommage à Rameau)
III. Tétel (Mouvement)

Claude Debussy: A boldog sziget (L’isle joyeuse)

Claude Debussy: Képek - 2. sorozat
IV. Harangszó a lombokon át (Cloches à travers les feuilles)
V. És lenyugszik a Hold a régi templom fölött (Et la lune descend sur le temple qui fut)
VI. Aranyhalak (Poissons d’or)

Ravel és Debussy közül választani kell: ha felmerül, ki a nagyobb, ki a népszerűbb, ki a franciább, illik letenni valamelyikük mellett a garast. A Fesztiválzenekar és a Müpa közös maratonján erre nincs szükség – felváltva élvezhetjük a két komponista műveit egy teljes napon át.

Ismét egy alkalom, amikor nem csak egy koncert törtrésze erejéig merülhetünk el egy-egy zeneszerző világában. A BFZ és a Müpa közös, immár tizenkettedik maratonja Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvořák, Stravinsky, Mendelssohn és Schumann, Brahms, legutóbb pedig Leonard Bernstein­ után egy különleges páros, Debussy és Ravel zenéjét ünnepli.

A két francia szerző neve összeforrt, mindketten impresszionistaként vonultak be a köztudatba, de egyikük sem szerette ezt a bélyeget. Rivalizáltak, hatottak egymásra, figyelték, csodálták, motiválták egymást. Tizenévesen már mindketten komponáltak, vonzotta, alkotásra sarkallta őket az irodalom és a képzőművészet.

Debussy meg volt róla győződve, hogy bármilyen más művésztől többet tanulhat, mint egy zenésztől. Ami viszont igazán éltette és vallásos áhítattal töltötte el, az a természet misztikus csodája. Egyszerre volt saját törvényei szerint működő, új zenei világot alkotó látnok és a francia tradíció konzervatív őrzője.

A bohém Ravel „egyetlen szeretője a zene volt”. Merített a spanyol folklórból, görög, orosz, kínai, héber, osztrák és magyar motívumokkal is dolgozott, és az amerikai jazzből is táplálkozott. Zenéje lírai és okos, alapos és határozott.

A maratoni álmodozásban a magyar zenei élet legnagyobbjai, jeles szólisták, szimfonikus zenekarok és kamaraegyüttesek muzsikálnak együtt. Rengeteg érzékiség, benyomás, hangulat és szín bomlik ki ezen a napon, nekünk pedig csak egy dolgunk van: hagyni, hogy mindez hasson ránk.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.
Feliratkozni a Müpa weboldalán belépve tud erre a linkre kattintva.