BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Turné: Luxembourg

Turné: Hamburg, Luxembourg, Párizs, New York (2019. március-április)

Luxembourg, Philharmonie 2019. március 28. 20:00

Sebestyén Márta (ének), Komlósi Ildikó (mezzoszoprán), Cser Krisztián (basszus) • Vezényel: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Román népi táncok – Bartók Béla: Román népi táncok

Magyar népdalok – Bartók Béla: Magyar parasztdalok

Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

A Fesztiválzenekar nem előadja, hanem lélegzi Bartókot, akinek fantasztikus lélekgazdagságát és mély érzésű, őszinte zenéjét egy egész estén keresztül élvezheti a közönség.

„A Fischer Ivánok, Sebestyén Márták, Komlósi Ildikók és Cser Krisztiánok miatt magyar művésznek lenni egy koncertteremben olyan, mint Meryl Streepnek lenni az Oscar-gálán. Kinyílnak az ajtók, és az emberek felállva tapsolnak” – fogalmazott a Fesztiválzenekar közönségének egyik tagja az együttes 2017-es londoni koncertje után.

Az este első fele formabontó: a zenekar egymás mellé állítja az eredeti, Bartók által gyűjtött népzenét és a zeneszerző kompozícióit. Ehhez a lehető legautentikusabb partner csatlakozik: Sebestyén Márta, akinek az édesanyja Kodály-tanítvány volt, személyes varázsával megfűszerezve, de változtatások nélkül adja elő a tradicionális magyar népdalokat.

Nem távolodik el teljesen a népi motívumoktól a koncert második fele sem, hiszen Bartókot egyetlen, balladisztikus operájának komponálása közben is mélyen foglalkoztatta a népzene. A kékszakállú herceg vára férfi és nő zaklatott párbeszéde, pszichológiai misztériumjáték, amely a férfilélek legmélyebb bugyraiba visz. E lélek sokban hasonlít Bartók melankóliába hajló, magányos karakteréhez. Az Opera Today így írt a BFZ előadásáról: „A zenekar a szivárvány minden színében tündökölt. Soha életemben nem hallottam megszólalni ennyi színt, amihez tökéletesen illeszkedett Cser Krisztián csodálatos, bársonyos basszusa.” Cser partnere ezúttal is Komlósi Ildikó lesz, aki rendszeres vendég a New York-i Metropolitan, a londoni Covent Garden, a milánói Scala és a berlini Deutsche Oper színpadán is.