BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Vicenzai Operafesztivál

Turné: Vicenzai Operafesztivál (2018. október)

Vicenza, Vicenzai Operafesztivál - Teatro Olimpico 2018. október 12. 20:00

Ambrogio Maestri (Falstaff), Tasszisz Krisztojannisz (Ford), Eva Mei (Alice), Sylvia Schwartz (Nannetta), Laura Polverelli (Meg Page), Yvonne Naef (Mistress Quickly), Xabier Anduaga (Fenton), Francesco Pittari (Dr Caius), Stuart Patterson (Bardolfo), Giovanni Battista Parodi (Pistola) • Társrendezők: Fischer Iván, Marco Gandini

Bővebben

A koncertről

Giuseppe Verdi: Falstaff

Fischer Iván a világsikereket halmozó Mozart-sorozat után márciusban Verdit rendezett Budapesten. Az olasz zeneszerző zseni legutolsó operáját, Verdi mosolygós búcsúja a világtól, a Falstaffot most a Vicenzai Operafesztivál közönsége is hallhatja.

Több évtizedes átokként nehezedett Verdi vállára Rossini kritikája, miszerint képtelen vígoperát írni. A szúrós megjegyzés nem hagyta nyugodni, ezért közel nyolcvanévesen, ötven zeneszerzéssel töltött évvel és 27 operával a háta mögött rászánta magát, hogy megírja háromfelvonásos komédiáját, a Falstaffot (1893). A műfajváltásra már az Otello után is szomjazott: „Kegyetlenül lemészároltam rengeteg hőst és hősnőt, igazán rám fér egy kis nevetés is.”

Bár félt tőle, hogy nem tudja befejezni a művet, szövegírója, Arrigo Boito meggyőző erejének hála idős kora ellenére is belevágott. Tisztelte és szerette Shakespeare-t, köteteit az éjjeliszekrényén tartotta, Boito pedig olyan egyedülálló librettót gyúrt össze A windsori víg nőkből és a IV. Henrikből, aminek nem tudott ellenállni. Határidő nélkül, végtelenül szabadon komponált, a maga szórakozására. Így született meg egy teljesen új műfaj: a lírai komédia. Falstaff, a pocakos, komikus, nyerészkedő csábító karaktere árnyaltan, bölcs öniróniával fűszerezve jelenik meg a gazdag és ötletekkel teli dallamvilágú operában.

Az elmúlt évtizedekben több nagynevű karmester dolgozott azért, hogy a Falstaff megőrizze helyét az operakánonban. Toscanini, Karajan, Solti és Bernstein után most Fischer Iván is erre vállalkozik. A szcenírozott koncerten a karmester-rendező több olasz énekes sztárral dolgozik együtt. Falstaffot ezúttal a New York-i Metropolitan és a londoni Covent Garden közönsége számára is ismerős Ambrogio Maestri alakítja.