BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Turné: San Sebastián

Turné: Ravello, London, Santander, San Sebastián, Stresa, Merano (2018. augusztus)

San Sebastián, Kursaal 2018. augusztus 26. 20:00

Lisztes Jenő (cimbalom) • Csócsi Lendvai József, Lendvay József (hegedű) • Vezényel: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Liszt Ferenc: 1. magyar rapszódia, S. 244/1

Johannes Brahms: 1. magyar tánc

Liszt Ferenc: 3. magyar rapszódia, S. 244/3

Pablo de Sarasate: Cigánymelódiák, Op. 20

Johannes Brahms: 11. magyar tánc;
1. (c-moll) szimfónia, Op. 68

A magyar népzene, a verbunkoszene és a cigányzene szépsége, kifejezőereje Lisztet és Brahmsot is elbűvölte, halhatatlan művek írására inspirálta őket. Ezek adják az este gerincét.

Liszt Ferenc számára „becsületbeli ügy” volt a Magyar rapszódiák sorozat: ezzel deklarálta magyarságát a világ és önmaga előtt. 1839 és 1885 között 19 magyar rapszódiát írt, melyekben magyaros témákat és motívumokat (a népi és népies dallamoktól kezdve a cigány- és verbunkos zenén át az operarészletekig) dolgozott át zongorára. Néhány rapszódiából később zenekari változatot is készített, mint az 1.-ből, melyhez Liszt, többek között, egy Erkel megzenésítést is felhasznált. A verbunkos és romános dallamokkal operáló 3. rapszódia viszont zongorára íródott.

Johannes Brahmsot is mélységesen lenyűgözte a magyar népi és népies zene, a nóták világa és a cigány muzsika, egy egész életen át rajongott értük. 1869 és 1880 között négy füzetnyi zenét szerzett, amiket aztán Magyar Táncoknak nevezett el. A szerző ezeknek köszönhette széleskörű ismertségét. Az 1. magyar tánc tüzességét jól ellenpontozza a 11.-ből áradó csendes szomorúság – ami összeköti őket, az a szenvedélyesség. Szenvedély árad Brahms másfél évtizeden keresztül készült első szimfóniájából is, méghozzá sötét és borús. Szerzőjét annak idején plágiummal vádolták meg: azt állították, Beethoventől lopott, amit Brahms ugyan visszautasított, de a nagy előd hatását elismerte. Botrány ide vagy oda, a mű ezzel együtt is lenyűgöző.

Pablo de Sarasate zenekari kíséretes, spanyolos hangulatú Cigánymelódiák című műve a hegedűszólisták számára jelent kihívást. Eredetileg ugyanis azért készült, hogy Sarasate bemutathassa bámulatba ejtő, virtuóz hegedűjátékát.