BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Zenekari koncert: Bartók, Román népi táncok, Magyar népdalok

Zenekari koncertek

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2019. március 23. 15:30

Sebestyén Márta (ének), Vizin Viktória (mezzoszoprán), Cser Krisztián (basszus) • Népi hangszereken közreműködik: Kádár István, Szabó András, Fejérvári Zsolt • Vezényel: Káli Gábor

Bővebben

A koncertről

Bartók Béla: Román népi táncok, BB 76 – az eredeti népi táncokkal;
Magyar népdalok;
Magyar parasztdalok, BB 107;
A kékszakállú herceg vára, BB 62

A Fesztiválzenekar nem előadja, hanem lélegzi Bartókot, akinek fantasztikus lélekgazdagságát és mély érzésű, őszinte zenéjét egy egész estén keresztül élvezheti a közönség.

„A Fischer Ivánok, Sebestyén Márták, Komlósi Ildikók és Cser Krisztiánok miatt magyar művésznek lenni egy koncertteremben olyan, mint Meryl Streepnek lenni az Oscar-gálán. Kinyílnak az ajtók, és az emberek felállva tapsolnak” – fogalmazott a Fesztiválzenekar közönségének egyik tagja az együttes 2017-es londoni koncertje után. A Bartók műveiből összeállított program most itthon is elhangzik.

Az este első fele formabontó: a zenekar egymás mellé állítja az eredeti, Bartók által gyűjtött népzenét és a zeneszerző kompozícióit. Ehhez a lehető legautentikusabb partner csatlakozik: Sebestyén Márta, akinek az édesanyja Kodály-tanítvány volt, személyes varázsával megfűszerezve, de változtatások nélkül adja elő a tradicionális magyar népdalokat.

Nem távolodik el teljesen a népi motívumoktól a koncert második fele sem, hiszen Bartókot egyetlen, balladisztikus operájának komponálása közben is mélyen foglalkoztatta a népzene. A kékszakállú herceg vára férfi és nő zaklatott párbeszéde, pszichológiai misztériumjáték, amely a férfilélek legmélyebb bugyraiba visz. E lélek sokban hasonlít Bartók melankóliába hajló, magányos karakteréhez. Az Opera Today így írt a BFZ előadásáról: „A zenekar a szivárvány minden színében tündökölt. Soha életemben nem hallottam megszólalni ennyi színt, amihez tökéletesen illeszkedett Cser Krisztián csodálatos, bársonyos basszusa.” Cser partnere ezúttal Vizin Viktória lesz; az elismert mezzoszopránt már a Covent Garden, a Carnegie Hall és a Metropolitan közönsége is hallhatta."

Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy Fischer Iván egészségi okok miatt nem tudja vállalni az április 1-i (hétfői) koncertünkön való fellépést. A változatlan programot ezen a napon helyette Káli Gábor vezényli.