BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Európai Hidak: Čiurlionis, Pärt, Vasks

Európai Hidak

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2018. szeptember 21. 19:45

Sylvia Schwartz (szoprán) • Cantemus Vegyeskar (karigazgató: Szabó Soma) • Vezényel: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Mikalojus Konstantinas Čiurlionis: Miške (Az erdőben)

Arvo Pärt: Como cierva sedienta

Pēteris Vasks: Epifania

Arvo Pärt: Te Deum

Mesélő erdő, kéklő hegyek, misztikum, érzéktársítások és Arvo Pärt imádott minimalizmusa – hangok a Baltikumból az Európai Hidak fesztiválon.

A litván Čiurlionis csupán harmincöt évet élt, mégis négyszáz zeneművet és háromszáz festményt alkotott. Automatikusan társított színeket a hangokhoz, játszott a vizualitással és a zenével. A Miške érzelmes zenés tájkép. A szimfonikus költeményt hallgatva meseszerű erdőbe csöppenünk, ahol nincs más dolgunk, mint élvezni az atmoszférát, a kivetített festményeket, és hagyni kalandozni fantáziánkat.

Az észt Arvo Pärt művei sem zökkentenek ki a bársonyos misztikumból. Pärt az egyik legtöbbet játszott ma élő szerző. Valódi kultusz övezi, műveit több mint száz filmben használták fel, de a zenetörténet legtermékenyebb krízise is az övé. 1968-ban teljesen visszavonult, és csak nyolc évvel később alkotta meg saját módszerét, a tintinnabulit (harangocskák). Új zenéje a középkori vallásos zene modern kori folytatása. Ősi és modern, időtlen és mély, szent minimalizmusában minden hang felé egyforma szeretettel fordul. A Como cierva sedienta az első szoprán hangra és zenekarra írt műve, amelyben a 42. és a 43. zsoltár szövegét használta fel. A női hang úgy fut rajta végig, mint a legfényesebb szál egy szőttesen.

Čiurlionis művéhez hasonlóan egy érzéktársítás szülte a végtelen béke üzenetét hordozó Te Deumot is: „A svájci művész, Martin Ruf egyszer azt mondta, a kék több mint húsz árnyalatát látja, ha tiszta időben nézi a hegyeket. Szavai azonnal hanggá formálódtak bennem: hallani kezdtem a kéklő hegyeket.”

A koncert harmadik szerzője, a lett Pēteris Vasks is vonzódik a minimalizmushoz. Művei tiszták és beszédesek; az Epifaniát csak vonósokra írta, az ő nyelvükön pedig igazán jól beszél, hiszen korábban hegedült és nagybőgőzött.

Az Európai Hidak fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye.
Európai Hidak