BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Operaelőadás - Falstaff

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2018. március 07. 19:00

Opera három felvonásban, két szünettel. • Vezényel: Fischer Iván • Társrendezők: Fischer Iván, Marco Gandini • A Fischer Iván Operatársulat előadása. • A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös produkciója.

Bővebben

A koncertről

Giuseppe Verdi: Falstaff

Nicola Alaimo (Falstaff)
Tassis Christoyannis (Ford)
Eva Mei (Alice)
Sylvia Schwartz (Nannetta)
Laura Polverelli (Meg Page)
Yvonne Naef (Mrs. Quickly)
Xabier Anduaga (Fenton)
Carlo Bosi (Dr Caius)
Stuart Patterson (Bardolfo)
Giovanni Battista Parodi (Pistola)

Kórus: az Á la c’ARTe tagjai (művészeti vezető: Philipp György),
valamint a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai

Jelmeztervező: Anna Biagiotti
Díszlettervező és rendezőasszisztens: Andrea Tocchio
Technikai vezető: Zentai Róbert
Fény: Bányai Tamás
Ügyelő: Wendy Griffin-Reid
Asszisztens karmester: Marco Alibrando
Korrepetitor: Bartinai Gábor
Karvezető: Philipp György
Magyar feliratok: Romhányi Ágnes

Fischer Iván kilép a világsikereket halmozó Mozart-sorozatból, és Verdit rendez. A következő nagy falat a BFZ műsorán az olasz zeneszerző zseni legutolsó operája, a Falstaff – Verdi mosolygós búcsúja a világtól.

Több évtizedes átokként nehezedett Verdi vállára Rossini kritikája, miszerint képtelen vígoperát írni. A szúrós megjegyzés nem hagyta nyugodni, ezért közel nyolcvanévesen, ötven zeneszerzéssel töltött évvel és 27 operával a háta mögött rászánta magát, hogy megírja háromfelvonásos komédiáját, a Falstaffot (1893). A műfajváltásra már az Otello után is szomjazott: „Kegyetlenül lemészároltam rengeteg hőst és hősnőt, igazán rám fér egy kis nevetés is.”

Bár félt tőle, hogy nem tudja befejezni a művet, szövegírója, Arrigo Boito meggyőző erejének hála idős kora ellenére is belevágott. Tisztelte és szerette Shakespeare-t, köteteit az éjjeliszekrényén tartotta, Boito pedig olyan egyedülálló librettót gyúrt össze A windsori víg nőkből és a IV. Henrikből, aminek nem tudott ellenállni. Határidő nélkül, végtelenül szabadon komponált, a maga szórakozására. Így született meg egy teljesen új műfaj: a lírai komédia. Falstaff, a pocakos, komikus, nyerészkedő csábító karaktere árnyaltan, bölcs öniróniával fűszerezve jelenik meg a gazdag és ötletekkel teli dallamvilágú operában.

Az elmúlt évtizedekben több nagynevű karmester dolgozott azért, hogy a Falstaff megőrizze helyét az operakánonban. Toscanini, Karajan, Solti és Bernstein után most Fischer Iván is erre vállalkozik. A szcenírozott koncerten a karmester-rendező több olasz énekes sztárral dolgozik együtt. Falstaffot Nicola Alaimo alakítja, akit ebben a szerepben már hallhatott a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.