BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Maraton 2018 - Bernstein és az amerikai zene: Pannon Filharmonikusok

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2018. február 04. 19:00

Pannon Filharmonikusok • Balog József (zongora)• Vezényel: Gérard Korsten

Bővebben

A koncertről

Bernstein: Candide – nyitány

Gershwin: F-dúr zongoraverseny

Egy újabb nap, amit egyetlen zeneszerző-óriás műveivel tölthetünk el. Piros betűs ünnep, melynek koncertjeit a magyar zenei élet legnagyobbjai adjék. Szimfonikus zenekarok, ikonikus szólisták, kamaraegyüttesek, akik mind egy nyelvet, Leonard Bernstein nyelvét beszélik. Ismét maraton a Müpával és a BFZ-vel!

„Egy nap sem telhet el anélkül, hogy ne hallgatnék, játszanék vagy tanulnék zenét, vagy legalább ne gondolkodnék róla” – mondta az amerikai zeneszerző-karmester Leonard Bernstein, akinek végtelenül gazdag és népszerű örökségét egy teljes napon át élvezhetjük. A Fesztiválzenekar és a Müpa közös, immár tizenegyedik maratonja Csajkovszkij, Bach, Beethoven, Bartók, Mozart, Schubert, Dvořák, Stravinsky, a Mendelssohn–Schubert duó és Brahms után ezúttal Leonard Bernsteint ünnepli.

Ő Fischer Iván egyik legfontosabb tanítómestere is. „Sokoldalú volt: zeneszerző, karmester, népnevelő, humanista, igazi mély gondolkodó. Tőle tanultam, hogy a zene nem szakbarbárok versenyarénája. Sosem felejtem el ezt a mondatát: Nagyon szeretem a zenét, de az embereket még jobban szeretem.” 

Eklektikus kompozícióiban keveredik a jazz, a zsidó dallamok és a színházi zene, de bármit is írt, elsődleges célja a kommunikáció volt. Nem véletlen, hogy a minden művénél népszerűbb West Side Story arra is képes volt, hogy áthidalja a klasszikus és a popzene közötti szakadékot. Bernstein fájlalta, hogy kevés ideje maradt a komponálásra, de így is sok műfajban alkotott a szimfonikus daraboktól a balettzenén, operán, kamaraműveken és színházi zenén át a kórusművekig és a szólódarabokig. 

Ahogy testvére, Burton Bernstein fogalmazott, „Lenny” történelmet írt: ő volt az első amerikai, akit komolyan vettek a koncerttermekben. Kora ikonikus hangjává vált.