BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Zenekari koncert - Bach, Beethoven és Rachmaninov

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2018. január 22. 19:45

Várjon Dénes (zongora) • vezényel: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Bach: 2. (h-moll) szvit, BWV 1067
Beethoven: 3. (c-moll) zongoraverseny
Rachmaninov: 2. (e-moll) szimfónia

Egy nehéz vajúdás annál elsöprőbb eredményét, Rachmaninov filmzenéket idéző 2. szimfóniáját, és Beethoven mesteri 3. (c-moll) zongoraversenyét vezeti fel ezen a koncerten a fuvolisták egyik legkedvesebb darabja, Bach h-moll zenekari szvitje.

„Ez a fuvolisták szent darabja” – mondja Fischer Iván a 2. zenekari szvitről, az utolsó Bach-darabról, amit az évadban vezényel. A gyors és vibráló mű tökéletesen alkalmas arra, hogy egy fuvolaművész megcsillogtassa benne technikai tudását, közben mégis könnyed, finom és bájos. Bach nem tartotta sokra a szórakoztató zeneműveket, de inspirálta a tánczene, ami szvitjeiben érződik a legmarkánsabban.

Beethoven 3. zongoraversenyének nyitótétele fojtott feszültségtől terhes, a zongoraszóló expozíciójában pedig olyan mesteri módon érvényesíti a hangszer legsajátabb természetét, melyből rögtön kiderül: egyetlen más komponista sincs ennyire bensőséges viszonyban a zongorával. Forradalmian merész ötlet Beethoven részéről, hogy a lassú tételt a c-moll alaphangnemhez képest igen távoli E-dúrba helyezi, ezáltal álomvilágba csöppen a hallgató. A Largo ezzel szemben csodálatos békét és emelkedettségét sugároz. A legszemélyesebben beethoveni viszont a zárótétel, melyet csintalan tettrekészség jellemez. A zongoraversenyt Várjon Dénes kelti életre.

Rachmaninovhoz kötődik a Fesztiválzenekar egyik legnagyobb CD-sikere, a szerző 2. szimfóniája (1906–07) is, ami szintén nem született meg könnyen. Első szimfóniájának olyan rossz volt a fogadtatása, hogy a kudarc a zeneszerzőt depresszióba taszította, a 2. szimfónia sikere azonban begyógyította a sebeket. Bár a romantikus darab jóval előbb debütált, mint az első hangosfilm, sokak szerint olyan a hatása, mintha filmzenét hallgatnánk.

Tájékoztatjuk önöket, hogy Radu Lupu zongoraművész egészségügyi okokból nem tud részt venni a Budapesti Fesztiválzenekar január 21-i, 22-i és 23-i koncertjein. A hangversenyeken Robert Schumann a-moll zongoraversenye helyett Várjon Dénes előadásában hallhatják Beethoven 3. (c-moll) zongoraversenyét, mellyel a zongoraművész a BFZ januári, New York-i turnéján óriási sikert aratott. Megértésüket köszönjük!