BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Turné: Hollandia, Amszterdam

Concertgebouw 2017. október 12. 20:15

Emanuel Ax (zongora) • vezényel: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Bach: 3. (D-dúr) szvit, BWV 1068
Mozart: d-moll zongoraverseny, K. 466
Csajkovszkij: 4. (f-moll) szimfónia

Ha egy zenerajongót arra kérnénk, sorolja fel a világ legfontosabb hangversenytermeit, bizonyosan az elsők között említené az amszterdami Concertgebouw-t, amely 2013 óta Koninklijk, vagyis királyi Concertgebouw, hiszen Beatrix királynő az épület avatásának 125. évfordulóján ezzel a címmel tüntette ki Amszterdam népszerű koncerttermét.

Ezen az egyedülálló helyen lép fel az ugyancsak páratlan Fesztiválzenekar, amely a szimfonikus zenekaron belül barokk együttest is működtet. A Concertgebuw-ban elsőként Bach 3. zenekari szvitje hangzik el, amelynek kéziratát Mendelssohn fedezte fel. A zongoraművész Emmanuel Ax egy igazi klasszikust, Mozart komoly és súlyos tónusa ellenére is népszerű d-moll zongoraversenyét játssza. A záródarabban, Csajkovszkij 4. szimfóniájában a szerző a körülöttünk ólálkodó végzettel hadakozik, végül mégis boldogságot ír fel nekünk receptre.

A Concertgobouw-t a kor legmodernebb hangversenytermének számító lipcsei Gewandhaus mintájára, Adolf Leonard van Gendt tervei alapján 1883-ban kezdték építeni, és 1888-ban nyitották meg. A ház 2186, egyenként 12-13 méteres földbe süllyesztett cölöpön áll. A nyitókoncerten 120 muzsikus és egy 500 fős kórus vett részt.

Az impozáns méretű (44 méter hosszú, 28 méter széles és 17 méter magas) nagyterem 1974 személy befogadására alkalmas. Jóllehet az akusztika kezdetben sok kívánnivalót hagyott maga után, a „finomhangolás” következtében sikerült kijavítani a hangzásviszonyokat.

Rendszeresen játszanak itt operát, dzsesszt és világzenét is, és bár nem rockzenére épült, a 60-as években a Led Zeppelintől a Pink Floydig és a The Who-ig megfordultak itt a rock nagyságai is. Az 1980-as években megállapították, hogy a ház lassan süllyed a lápos-mocsaras talajba. A teljeskörű felújítás során sikerült helyreállítani az eredeti állapotokat. Évi kilencszáznál is több rendezvényével, és 700 000 feletti látogatószámával a Concertgebouw ma a világ egyik leglátogatottabb hangversenyhelyszíne, ahová a nemzetközi hangversenyélet sok más szereplője, zenekara mellett Fischer Iván és a Fesztiválzenekar is szinte hazajár.

Jegyvásárlási lehetősg itt.