BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Zenekari koncert - Don Giovanni

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 2017. szeptember 24. 19:00

vezényel és rendezte: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni

Christopher Maltman (Don Giovanni)
José Fardilha (Leporello)
Laura Aikin (Donna Anna)
Lucy Crowe (Donna Elvira)
Jeremy Ovenden (Don Ottavio)
Kristinn Sigmundsson (Kormányzó) angolul: Commendatore
Sylvia Schwartz (Zerlina)
Matteo Peirone (Masetto)

A New York Times már 2011-ben „magával ragadóbbnak, kreatívabbnak és merészebbnek” tartotta Fischer Iván rendezését, mint a legtöbb operaházi Don Giovanni-előadást. Idén új szereposztásban találkozhatunk a világ leghírhedtebb nőcsábászával, az egyik legtökéletesebb zeneműben, ami valaha született.

A Don Giovanni, a Hamlet és a tenger – Flaubert hitte, hogy Isten ennél a három dolognál tökéletesebbet nem alkotott. A Don Juan történetét feldolgozó kétfelvonásos Mozart-opera 1787-es bemutatója óta markában tartja a közönséget. Tragédia és komédia, zenei mélylélektan, időtlen történet tele pajzánsággal, játékkal és drámával, élővé csiszolt karakterekkel.
Mozart a premier előtti utolsó pillanatig dolgozott ezért a tökéletességért; a legenda szerint éjszakára bezárták a szobájába, hogy biztosan elkészüljön. Az sem kizárt, hogy a librettó utolsó simításainál Casanova is segédkezett, aki jó barátja volt a zeneszerző szövegírójának, Lorenzo Da Ponténak. Da Ponte maga is botrányos életet élt, vérbeli kalandor volt számtalan szeretővel, ezért gond nélkül azonosult Don Giovanni alakjával.

Az operát rengetegen színre vitték már, de Fischer Ivánnak és a Fesztiválzenekarnak 2011-ben sikerült úgy megragadnia a művet, hogy azzal nemcsak a magyar közönséget, de a New York-i Mostly Mozart fesztivál hallgatóságát is pillanatok alatt feltüzelte és elkápráztatta. A Seen and Heard International akkor azt írta: „ez a Don Giovanni lesz ezentúl az etalon”. A BFZ zeneigazgatója az évad felütéseként új szereposztásban, a világ egyik legnépszerűbb Don Giovannijával, Christopher Maltmannel a főszerepben rendezi meg ismét Mozart grandiózus operáját, a már jól ismert szcenírozott koncert formájában.

A 2010-es bemutató a BFZ és a Müpa közös produkciója volt.