BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Barokk estek 2.

Zeneakadémia Koncertközpont Zeneakadémia Nagyterem 2017 június 03. 15:30

Részletes program

Johann Sebastian Bach: a-moll szvit (Werner Breig rekonstrukciója)
Johann Sebastian Bach: d-moll versenymű két hegedűre és vonósokra, BWV 1043
Georg Philipp Telemann: G-dúr zenekari szvit, „La Bizarre”, TWV 55.G2
Georg Philipp Telemann: G-dúr versenymű két brácsára, TWV 52.G3
Georg Friedrich Händel: „Agrippina condotta a morire” – kantáta, HWV 110

Művészeti vezető és koncertmester:
Midori Seiler

Közreműködők:
Carolyn Sampson, szoprán
Sigrid T’Hooft, barokk gesztika

Hegedű:
Bíró Ágnes
Kostyál Péter
Oláh Gyöngyvér
Pilz János
Lesták Bedő Eszter
Czirók Györgyi
Szefcsik Zsolt
Molnár Noémi
Szlávik Zsuzsa

Brácsa:
Csoma Ágnes
Fekete Zoltán
Juhász Barna
Bodolai Cecília

Cselló:
Kertész György
Mód Orsolya

Nagybőgő:
Martos Attila

Csembaló:
Dinyés Soma

Theorba:
Tokodi Gábor

Bővebben

A koncertről

Historikus együttesünkkel rövid története során a „régizenész” szakma kiválóságai foglalkoztak, köztük Sigiswald Kuijken, Reinhard Goebel, Jos van Immerseel, és a koncertünket most irányító Midori Seiler. A német–japán származású világhírű barokk hegedűs csak ebben az évadban másodszor dolgozik a Fesztiválzenekar barokk együttesével. Egy-egy produkciót ilyenkor hosszú műhelymunka előz meg, ahol az amúgy modern hangszeres muzsikusok elmélyülnek a régi zene historikus előadásmódjában. Midori Seiler és a barokk együttes ezúttal Bach, Telemann és Händel zenéjét hozza közelebb a közönséghez.

Bach négy zenekari szvitje közül talán a legnépszerűbb a vélhetően még Köthenben keletkezett h-moll szvit. A budapesti közönség nem a megszokott formájában hallhatja a művet, amely a zenetudósok feltételezése szerint eredetileg a-moll hangnemű volt, és vonószenekar szólaltatta meg. A Bach-tudós Werner Breig ezt a változatot rekonstruálta.

A zenetörténet hat Bach-hegedűversenyről tud, amelyek közül három elkallódott. A két hegedűre írott d-moll versenymű Bach és a lipcsei Collegium Musicum hangversenyein, a Café Zimmermannban szólalt meg. Mennyei szépségű lassú tételét Bach jeles 19. századi életrajzírója, Spitta „ének-igazgyöngynek” nevezte.

…noha már meglehetős számban csináltam efféléket, ezek nekem soha nem fakadtak igazán szívemből, de legalább annyi elmondható róluk, hogy nagyobb részüknek francia szabása van” – írja egyik életrajzában Georg Philipp Telemann, akitől a La Bizarre című szvit és a két violettára írott G-dúr concerto hangzik el. (A violetta a brácsa és a gamba közötti méretű hangszer volt, de kikopott a gyakorlatból, ezért a művet brácsán szokták előadni.)

Händel hamburgi, római és firenzei tartózkodásai után 1708 áprilisában Nápolyba utazott, ahol három hónapot töltött. Ebben a tapasztalatokban és élményekben gazdag időszakban született a hangverseny záró darabjaként elhangzó szopránkantáta, amelynek szövege a megözvegyült Julia Agrippina császárnő (i. sz. 15–59.) fiktív monológja, röviddel meggyilkolása előtt.