BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Turné: Németország, Stuttgart

Liederhalle 2017. október 13. 20:00

Emanuel Ax (zongora) • vezényel: Fischer Iván

Bővebben

A koncertről

Bach: 3. (D-dúr) szvit, BWV 1068
Mozart: d-moll zongoraverseny, K. 466
Dvořák: 8. szimfónia

Baden-Württemberg tartomány fővárosának egyik legjelentősebb kulturális létesítménye a Liederhalle (Kultur- und Kongresszentrum Liederhalle), amely egy hangversenyteremnek és egy konferenciaközpontnak is helyet ad. A háború utáni német kulturális építkezések közül a legambiciózusabbak között tartják számon: az épület, amely kiemelkedik építészeti megoldásaival, egyesíti az építészetet és a képzőművészetet. 1956-os átadása óta a világ vezető zenekarai lépnek itt fel rendszeresen, de a nagy szimfonikus zenekarokon kívül a dzsessz, a rock és a popzene nagyságai is megfordulnak benne.

A Fesztiválzenekar elsőként Bach 3. zenekari szvitjével készül, amelynek kéziratát Mendelssohn fedezte fel. A zongoraművész Emmanuel Ax egy igazi klasszikust, Mozart komoly és súlyos tónusa ellenére is népszerű d-moll zongoraversenyét játssza. A záródarabban, Csajkovszkij 4. szimfóniájában a szerző a körülöttünk ólálkodó végzettel hadakozik, végül mégis boldogságot ír fel nekünk receptre.

A helyi, és az alkalomra máshonnan idezarándokló egykori német fiatalok párás szemmel gondolnak vissza 1969. január 19-ére, amikor Jimi Hendrix lépett fel a Liederhalléban. Az 1990-es években konferenciaközponttal bővült épület már 1987-ben műemlékvédelem alá került, mint a 20. századi építészet kimagasló alkotása. A kulturális nagyüzem lebonyolítására öt terem, (a Beethoven-, Mozart-, Silcher-, Hegel- és Schiller-terem), valamint 18 konferenciaterem áll rendelkezésre. Az eredeti Liederhalle 1863–1864-ban, az 1824-ben alapított Stuttgarter Liederkranz (kb. Stuttgarti Dalkoszorú) Egyesület kezdeményezésére épült, majd egy legendás akusztikájú koncertteremmel bővült. Fénykorában összesen 14 termével szolgálta a stuttgartiak művészet- és kultúraszeretetét. A nagyterem 2500 fő befogadására volt alkalmas. A századfordulón modernizálták, és szecessziós stílusban átépítették. A létesítmény 1943–1944-ben a Stuttgartot ért bombatámadások miatt szinte teljesen megsemmisült, mindössze két terme maradt valamelyest használható. A régi Liederhalle helyén Adolf Abel és Rolf Gutbrod tervei alapján 1955–1956-ban építették fel az újat, a Neue Liederhallét, hogy rendkívül gyorsan a stuttgarti kulturális és társadalmi élet legfontosabb helyszínévé váljon.Jegyvásárlási lehetőség itt.