BFO
Budapesti Fesztiválzenekar

Turné: Skócia, Edinburgh

Edinburgh Festival, Festival Theatre 2017. augusztus 12. 19:00

Mozart: Don Giovanni

Vezényel: Fischer Iván

Közreműködik:
Christopher Maltman (Don Giovanni)
José Fardilha (Leporello)
Laura Aikin (Donna Anna)
Lucy Crowe (Donna Elvira)

Bővebben

A koncertről

A Budapesti Fesztiválzenekar rendszeresen visszatérő vendége az Edinburgh-i Fesztiválnak, ahol ezúttal Wolfgang Amadeus Mozart Don Giovanni című operáját viszik el. A New York Times már 2011-ben „magával ragadóbbnak, kreatívabbnak és merészebbnek” tartotta Fischer Iván Don Giovanni-rendezését, mint a legtöbb operaházi előadást. Idén új szereposztásban találkozhatunk a világ leghírhedtebb nőcsábászával, az egyik legtökéletesebb zeneműben, ami valaha született.

Az 1947-ben alapított fesztivált a háború után azzal a céllal hozták létre, hogy az „lehetőséget nyújtson az emberi szellem felvirágzásának”, ami sikerült is az alapítóknak: Edinburgh azonnal rákerült a legfontosabb fesztiválok térképére. 

A fesztivál fő helyszínei közé tartozik az Edinburgh Festival Theatre (azelőtt Empire Palace Theatre), amelyet opera- és balettelőadások mellett (a színház ad otthont a Skót Opera és a Skót Balett társulatának), hangversenyhelyszínként is használnak. Az 1994-ben felújított színház 1915 fő befogadására alkalmas. Az Empire Palace Theatre 1892 novemberében nyitotta meg kapuját. Tervezője Frank Matcham, a korszak nagy színházépítésze volt. Akkor négy szinten 3000 ember fért el benne.

1911 májusában egy teltházas estén a színpadon tűz ütött ki. A 3000 nézőt sikerült kimenekíteni, a színfalak mögött azonban tizenegyen lelték halálukat, és áldozatul esett a tűznek egy a fellépését a ketrecében váró oroszlán is. (A tűzvészhez kapcsolódik a legenda is: azt beszélik, máig ott kísért az egyik áldozat, a „Nagy Lafayette” néven híressé vált illuzionista, Sigmund Neuberger szelleme.)

Három hónappal a tűz után a színház újra nyílt, ám az új médium, a mozi terjedésével a színházba járási szokások is változtak: 1928-ban Matcham terveinek részleges figyelembe vételével, színpadát nagyobb, látványosabb produkciókra is alkalmassá téve újjáépítették az Empire Palace-t. A felújítás után a ház Kern és Hammerstein híres, akkor vadonatúj darabjával, a Show Boat című musicallel nyitotta meg kapuját. Utána sokáig a könnyű műfaj otthonaként, sőt egy ideig még szerencsejáték-csarnokként is működtették, a komoly művészetek csak olykor, a fesztiválok idején tették be a lábukat az épületbe, míg az végül az 1994-es felújítást és egy új, ambiciózus színházvezető kinevezését követően vissza nem nyerte eredeti funkcióját.Jegyvásárlási lehetőség itt.