BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Apr. 06 11:57

BFZ a fiatalokért

"Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan."

A mindennapi zenehallgatás, éneklés, hangszeres játék nagymértékben hozzájárul a beszéd, a nyelv és a kreativitás fejlődéséhez, lelki egészségünk megőrzéséhez. A Fesztiválzenekar ezért a világon egyedülálló zenei nevelési programjával azon dolgozik, hogy megismertesse a klasszikus zene kincseit a gyermekekkel, a családokkal és a fiatal felnőttekkel. Az élményekben gazdag felfedezőtúrákon a kisebbek a hangszerekkel vagy rövidebb dallamokkal, a nagyobbak teljes operákkal, szimfóniákkal ismerkedhetnek meg.

Munkám egy részét a gyermek- és ifjúsági, illetve közösségi programok szervezése teszi ki, ami nagyon közel áll a szívemhez. Mindegy, hogy egy kis faluban csendülnek fel legújabb ifjúsági koncertformánk, a Zenevár dallamai, vagy egy budapesti elitiskolában tartunk Hangszerkóstolót: a csillogó gyermekszemek ráébresztenek munkám szépségére és értelmére.

Örömet és élményt adunk – szeretetet, nyitottságot kapunk cserébe. Missziónk, hogy hozzáférhetővé tegyük a zenehallgatás és zenélés élményét kicsik és nagyok, fővárosiak és vidékiek, hátrányos helyzetű és jómódú családból származó, a zenében tehetséges és a muzsika iránt kevésbé érdeklődő gyermekek számára is. A 2017–18-as szezonban folytatódnak már ismert és kedvelt ifjúsági programjaink. Mélyítjük a kapcsolatot gyarapodó számú partneriskoláinkkal, hogy bemutathassuk a diákoknak a hangszerek és a zeneirodalom sokszínűségét, a zenekar nyitottságát és kreativitását. A felkínált programok között szerepel többek között a Hangszerkóstoló és a próbalátogatás, a részt vevő diákok pedig egyedi ajánlatainknak köszönhetően egyes alkalmakkor 1800 forintos jegyáron élvezhetik nagyzenekari koncertjeinket.

Éljük át együtt a Budapesti Fesztiválzenekar sokszínű programjait!

Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes

"A zenével mindent ki tudok fejezni, amit csak akarok."

6–8 év Hangszerkóstoló Ezt a programot azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik érdeklődnek a zene iránt, de még nem választottak hangszert. A Hangszerkóstolón a zenekar művészei kisiskolásokhoz látogatnak el, hogy egy rövid koncert keretében bemutassák hangszereiket, amelyeket a gyerekek ki is próbálhatnak. A boldog sikolyok, a hangos nevetés, a teli tüdőből megszólaltatott harsonák, a cincogó hegedűk és a kíméletlenül ütlegelt cintányérok magukért beszélnek.

8–18 év a BFz Bekopog! programban a Fesztiválzenekar művészei vidéken élő gyerekeket keresnek fel. A muzsikusok minikurzusokon foglalkoznak velük, hogy kedvet csináljanak a zenész hivatáshoz. A látogatások arra is alkalmat teremtenek, hogy új tehetségeket fedezzünk fel. A program keretében szokatlan helyszíne- ken – fürdőkben, könyvtárakban, állatkertekben, kórházakban, börtönökben – is kamarazenélünk.

8–18 év Próbalátogatás Nemcsak a BFZ „kopog be” – hozzá is bekopoghatnak a gyerekek. A próbalátogatás remek lehetőség arra, hogy partneriskoláink diákjai testközelből is láthassanak egy szimfonikus zenekart. Elleshetik a műhelytitkokat, megtudhatják, mi a dolga a karmesternek, hogyan követik utasításait a zenészek. Az élmények feldolgozását egy külön erre az alkalomra összeállított kisokossal segítjük. Az eddigi tapasztalatok szerint a gyerekek imádják a vendégséget: érdeklődve ülik végig a próbát, és még napokig beszélnek róla.

8–18 év Gyermekopera A BFZ repertoárján évek óta szerepel egy-egy ifjúsági opera, amit tíz vidéki és budapesti iskolába viszünk el ingyen – így több ezer fiatal élvezheti az előadásokat. Ezek a produkciók nemcsak gyerekeknek szólnak, de sokszor ők maguk is szerepelnek az operákban, így a közönség soraiban ülő fiatalok sokkal könnyebben azonosulnak a darabokkal. Első ilyen előadásunk Hans Krása Brundibárja volt.