BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Koncertsorozat

TérTáncKoncert

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2019-ben ötödik alkalommal rendezi meg ingyenes szabadtéri programját, a TérTáncKoncertet, ahol idén is többszáz hátrányos helyzetű térségből érkező fiatal táncol együtt, ezúttal Beethoven 7. szimfóniájára.

„Beethoven 7. szimfóniáját Wagner a »tánc apoteózisának« nevezte. Különösen az utolsó tétel folyamatosan lelkesítő lüktetése miatt tekintették akkor ezt a zenét a szabadság zenéjének. Jó, hogy erre fognak most táncolni a gyerekek!” – mondja Fischer Iván karmester.

A BFZ 2015-ben indította el a TérTáncKoncerteket. A program nemcsak zenéről és táncról, hanem elfogadásról, toleranciáról, a közösen megteremtett pillanatok átéléséről is szól.

A kezdeményezés főszereplője minden évben az a többszáz gyerek, aki együtt táncol a zenekar játékára Budapest szívében. A fellépők hónapokon át dolgoznak a közös célért, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, az eredményt pedig már egy több ezer fős közösség tagjaként élvezhetik. A részt vevő iskolák partnereink abban, hogy minél több roma és nem roma, hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú gyerek táncoljon együtt.

A heti táncpróbák mellett regionális találkozókat szervezünk. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvánnyal közösen teszünk a bekapcsolódó közösségek összekovácsolásáért, a szociális kompetenciáik erősítéséért, és arra is alkalmat teremtünk, hogy a gyerekek közelebb kerüljenek a klasszikus zenéhez.

A fiatalok és a velük dolgozó pedagógusok visszajelzései alapján jó úton járunk: „a gyerekek valódi csapattá alakulnak”, „életre szóló barátságok születnek”, „ami itt zajlik, maga a csoda”, „még sosem láttam a lányokat így kacagni”, „a gyerekek elfogadják egymást”, „a semmiből is képesek építeni”, „a TérTáncTábor kinyitotta az agyam”, „a zene adja a legtöbbet”.

Mindez megerősít minket abban, hogy a zene képes különleges kapcsolatot építeni az emberek között nemtől, társadalmi helyzettől, etnikai hovatartozástól függetlenül. Összefogásra és egymás iránti nyitottságra, odafigyelésre tanít.

A linkre kattintva támogathatja a TérTáncKoncerten fellépő gyerekeket. Lépjen, hogy segíthessünk!

A TérTáncKoncert kiemelt támogatói:

  • 220volt
  • BNP Paribas Hungary

A TérTáncKoncert támogatói:

  • Fornetti
  • Iguana Bar & Grill
  • SPAR Magyarország

A projekt 2018-ban a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával valósult meg.
Open Society Foundations

A 2016-os TérTáncKoncert támogatója az EGT Alapok.
EGT Alapok

Továbbiak