BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Koncertsorozat

Európai Hidak

Spanyol napok – a BFZ és a Müpa közös fesztiválja

Párbeszéd, ismerkedés, kapcsolódás, nyitás egymás felé – erről szól a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös fesztiválja, az Európai Hidak, melynek köszönhetően 2017 őszén – a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóján – a spanyol kultúra kerül nagyító alá. A klasszikus zenén, a jazzen, a táncon, a filmen, a színházon, az irodalmon és a képzőművészeten keresztül ismerhetjük meg egy újabb európai ország értékeit szeptember 17. és 30. között.

Miguel de Cervantes, Diego Velázquez, Francisco Goya, Pablo Picasso, Joan Miró, Salvador Dali, Antoni Gaudí – lélegzetállító azoknak a művészeknek a listája, akiket Spanyolországnak köszönhet a világ. Kirobbanó színeket és energiákat, mesebeli formákat, szenvedélyt és humort, bőséget és telítettséget kaptunk tőlük. Ez az ország az ötödik, akinek teljes fesztivált szentel a BFZ és a Müpa. 2013 őszén a cseh, 2014-ben pedig a német kultúráé volt a főszerep. 2015-ben osztrák szomszédainkhoz kerülhettünk közelebb, 2016-ban pedig Franciaország kulturális finomságai voltak a középpontban.

Az őszi programsorozat keretében a Budapesti Fesztiválzenekar két koncerttel jelentkezik: a zenekar két extrém arcával egy nap különbséggel találkozhat a közönség. Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál a Müpa Fesztivál Színházában „őrült” spanyol hangulatban, a kivételes zenei intelligenciájú brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével. Szeptember 29-én kortárs spanyol műveket hallhatunk egy francia kortársuk, Pascal Rophé értelmezésében. A karmester szenvedélyes, újító alkat, magabiztosan nyúl 18-19. századi szimfóniákhoz és kortárs művekhez is, ahogy az Európai Hidak fesztiválon is teszi. A három zeneszerző, Lazkano, Posadas és Parra tudós muzsikusok. Műveik elmélyült figyelmet igénylő, mélyen felkavaró zenei nehézbombázók, amikben ott a zeneiség, a felfedezés vágya, a lélek, a világot mozgató természeti erők és a tudomány is.

A BFZ által kínált koncertek mellett a Müpa rengeteg ínyencséget tartogat: különleges spanyol barokk műsorral érkezik a cseh mezzoszoprán énekesnő, Magdalena Kožená. A fesztivál vendége lesz a világzenei ikon, a boszorkányos Mercedes Peón. Elmerülhetünk Federico Garcia Lorca verssoraiban, vagy Pedro Almodóvar szenvedélyes világában, és láthatjuk a bús donnákat is merengeni a barna balkonon, hiszen parádés szereposztásban jön a Bernarda Alba-musical is. Flamenco lesz minden mennyiségben, és a spanyol klasszikus szerzők sem maradnak el.

Továbbiak