BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Koncertsorozat

BFZ a közösségért

A Budapesti Fesztiválzenekar az elmúlt több mint harminc év alatt elérte, hogy hazajár a világ legfontosabb és legrangosabb koncerttermeibe. Legyen az New York, London vagy Isztambul, a zenekart tárt karokkal várják.

Fischer Iván és a BFZ muzsikusai mégis azt tartják a legfontosabbnak, hogy az itthoni közönség számára elérhető legyen a muzsikájuk – minden korosztály és társadalmi réteg számára, minden körülmények között.
Épp ezért hűséges törzsközönségünkön kívül azokra is gondolunk, akik nem jutnak el a koncerttermekbe. A hátrányos helyzetű fiatalokra, akiknek a klasszikus zene teljesen ismeretlen és elérhetetlen, a mozgásukban korlátozott gyerekekre, akik csak komoly erőfeszítések árán juthatnának el egy hangversenyre, az idősekre, akiknek az élő hegedűszó sokszor a legjobb gyógyszer, a családokra, amelyek nem engedhetik meg maguknak, hogy jegyet vásároljanak, a kismamákra, akiknek nem lenne idejük és erejük hangversenyre járni, a templomi közösségekre, a kisvárosok és falvak lakóira. Mindenkire, akinek fontos lehet a zenével való találkozás.

A Fesztiválzenekar ennek érdekében évadonként három Közösségi Hetet szervez, melynek keretében kamaraformációink idősotthonokban, gyermekgondozási intézményekben, iskolákban, templomokban, zsinagógákban muzsikálnak. 2015-ben elhatároztuk, hogy nemcsak mi megyünk el a hátrányos helyzetű térségekbe, hanem az ott élőknek is megadjuk az esélyt, hogy eljöjjenek Budapestre, és közösen hozzunk létre egy fontos és nagyszabású eseményt. Így jött létre a TérTáncKoncert; a Hősök terén a zenekar élő muzsikájára idén is több száz hátrányos helyzetű fiatal táncol együtt, egy napra valódi hőssé válva.
Hiszünk benne, hogy a zene képes különleges kapcsolatot építeni az emberek között, és azért dolgozunk, hogy jótékony hatásából minél többen részesülhessenek. Éljük át a csodát!

GYERMEKINTÉZMÉNYEK, IDŐSOTTHONOK

A Budapesti Fesztiválzenekar háromszor egy évben felkerekedik, és azokhoz is elviszi a klasszikus zenét, akiknek egészségügyi, szociális, fizikai vagy anyagi okokból nem adatik meg, hogy a koncerttermekben élvezzék hangversenyeit. Családias kamarakoncertjeinken az idősek átélhetik a zene gyógyító hatását, a gyerekek pedig bebarangolhatják a hangszerek birodalmát.

A zenekarnak minden társadalmi réteg és minden korosztály egyformán fontos, ezért Közösségi Heteink során ugyanúgy felkeressük az ország legtávolabbi pontjára eső gyermekgondozási intézmények fiatal lakóit, mint az otthonokban élő időseket.
Mindenkinek olyan műsort állítunk össze, amivel a legnagyobb örömöt okozzuk. A gyerekeknek a játékos és interaktív Zenevár programmal készülünk, az időseknek gyógyító, emlékeket idéző, dallamos klasszikusokat játszunk, éppolyan magas színvonalon, mintha a Carnegie Hall közönségének muzsikálnánk.

A Közösségi Heteink során meglátogatott, sok esetben nehéz körülmények között élő gyerekek gyakran még hangszert sem láttak élőben, ezért ezekre az alkalmakra mindig izgatottan, kíváncsian készülnek. A mi dolgunk, hogy maradandót adjunk nekik ajándékba. Korábbi Közösségi Heteink során többek között olyan helyszíneken koncerteztünk, mint az SOS Gyermekfalvak, a Nemzetközi Pető Intézet, a toldi Igazgyöngy Alapítvány vagy a Baranya megyei Cserdi.
Az idősotthonok lakói mindig nagy szeretettel fogadják ingyenes koncertjeinket. Ünnepként készülnek ezekre az alkalmakra: utánaolvasnak a daraboknak, felveszik a legcsinosabb ruhájukat, és odaadó figyelemmel hallgatják végig a műsort. Koncertjeink célja, hogy bevezessük a hallgatóságot a zene csodálatos világába: így a gyerekek és az idősek is akadályok nélkül, otthonos környezetben élvezhetik a muzsika örömét. Oda megyünk, ahol szükség van ránk.

TEMPLOMOK

A Budapesti Fesztiválzenekar számára különösen fontos a közösségépítés. Az elmúlt több mint harminc évben a zenekar és közönsége nagy, zeneszerető családdá nőtte ki magát, amely folyamatosan bővül, és évről évre együtt éli át a muzsika örömét.

Közösségi Heteink egyik célja ennek a családnak a gyarapítása, a már meglévő közösségek összekovácsolása és megerősítése, illetve újak létrehozása a zene erejével. Rengeteg olyan muzsikára nyitott ember él az országban, akit csak a kilométerek és az idő hiánya választ el a BFZ nyújtotta élménytől. Nekik is segítünk azzal, hogy a helyi templomokba visszük ingyenes koncertjeinket.

Művészeink a nagyzenekari játék mellett folyamatosan új kihívásokat keresnek. Öt évvel ezelőtt alakult meg autentikus barokk hangszereken játszó régizenei együttesünk, amelynek produkciói meghatározó részét képezik évadunknak és közösségi tevékenységünknek is. S mi illene a barokk zenéhez jobban, mint egy templom szellemisége, hangulata és akusztikája?
Templomi koncertsorozatunkat 2014 nyarán indítottuk útjára, azóta katolikus, református és evangélikus közösségeket is felkerestünk. Legelső hangversenyünket a budapesti Deák téri templomban adtuk; országjárásunk alatt sok helyen megfordultunk Pannonhalmától Soltvadkerten át Sellyéig, sőt egy kis erdélyi faluig, Kaplonyig is eljutottunk.
Programsorozatunk az első másfél évben Bach kantátáira épült; a repertoár később további barokk zeneszerzők műveivel és új műfajokkal bővült. A Fesztiválzenekar örömmel ápolja ezt a nagy múltú zenei tradíciót, és boldogan osztja meg
az arra nyitottakkal.

ZSINAGÓGÁK

A Budapesti Fesztiválzenekar évadról évadra többet tesz azért, hogy muzsikája ne szoruljon a koncerttermek falai közé. Egyedi hangversenyformákat vezetünk be, és egyre több szokatlan helyszínen zenélünk, hogy új kapcsolatot teremtsünk, és egymásra találjunk a közönséggel.

Közösségi Heteink keretében 2014 nyara óta koncertezünk elhagyatott vagy funkciójukat vesztett vidéki zsinagógákban. Különösen fontos élmény volt számunkra a bonyhádi, a karcagi és az apostagi hangverseny. Célunk, hogy a holokauszt nyomán üresen maradt épületek újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával.

A helyi közösségek a megszólaló dallamokon, történeteken, ízeken keresztül ismerhetik meg azt a sokszínűséget és toleranciát, amely egykor Magyarországot jellemezte. Koncertjeinken zsidó vonatkozású szerzők művei, illetve klezmerdallamok hangzanak el.

Fischer Iván így fogalmazta meg a koncertsorozat lényegét: „Sok faluban és kisvárosban, ahol már régóta nem él zsidó lakosság, áll még a zsinagóga. Néhol romos állapotban van, máshol bútoráruházat vagy sportcsarnokot alakítottak ki belőle. Ellátogatunk ezekre a helyekre, és ingyenes koncerteket adunk. Az emberek kíváncsiak, bejönnek a koncertre, a zene becsalogatja őket. A zenekar játszik, utána pedig a rabbi elmeséli, mi volt itt annak idején, hogyan működött az együttélés a zsidó közösséggel. Reméljük, hogy a szép zene és az ismertetés közelebb hozza az egykori zsidó közösség emlékét azokhoz, akik ma az épület körül élnek.”

A Zsinagógakoncertek programsorozat a Budapesti Fesztiválzenekar, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közös rendezvénye.

Továbbiak