BFO
Budapesti Fesztiválzenekar
Koncertsorozat

BFZ a fiatalokért

„Aki a zenét szereti, soha nem lehet igazán boldogtalan.”
A mindennapi zenehallgatás, éneklés, hangszeres játék nagymértékben hozzájárul a beszéd, a nyelv és a kreativitás fejlődéséhez, lelki egészségünk megőrzéséhez. A Fesztiválzenekar ezért a világon egyedülálló zenei nevelési programjával azon dolgozik, hogy megismertesse a klasszikus zene kincseit a gyermekekkel, a családokkal és a fiatal felnőttekkel. Az élményekben gazdag felfedezőtúrákon a kisebbek a hangszerekkel vagy rövidebb dallamokkal, a nagyobbak teljes operákkal, szimfóniákkal ismerkedhetnek meg.
Munkám egy részét a gyermek- és ifjúsági, illetve közösségi programok szervezése teszi ki, ami nagyon közel áll a szívemhez. Mindegy, hogy egy kis faluban csendülnek fel legújabb ifjúsági koncertformánk, a Zenevár dallamai, vagy egy budapesti elitiskolában tartunk Hangszerkóstolót: a csillogó gyermekszemek ráébresztenek munkám szépségére és értelmére.
Örömet és élményt adunk – szeretetet, nyitottságot kapunk cserébe. Missziónk, hogy hozzáférhetővé tegyük a zenehallgatás és zenélés élményét kicsik és nagyok, fővárosiak és vidékiek, hátrányos helyzetű és jómódú családból származó, a zenében tehetséges és a muzsika iránt kevésbé érdeklődő gyermekek számára is.
A 2017–18-as szezonban folytatódnak már ismert és kedvelt ifjúsági programjaink. Mélyítjük a kapcsolatot gyarapodó számú partneriskoláinkkal, hogy bemutathassuk a diákoknak a hangszerek és a zeneirodalom sokszínűségét, a zenekar nyitottságát és kreativitását. A felkínált programok között szerepel többek között a Hangszerkóstoló és a próbalátogatás, a részt vevő diákok pedig egyedi ajánlatainknak köszönhetően egyes alkalmakkor 1800 forintos jegyáron élvezhetik nagyzenekari koncertjeinket.
Éljük át együtt a Budapesti Fesztiválzenekar sokszínű programjait!

„A zenével mindent ki tudok fejezni, amit csak akarok.”
A Családi Piknik fiatal résztvevője

6–8 év Hangszerkóstoló: Ezt a programot azoknak a gyerekeknek ajánljuk, akik érdeklődnek a zene iránt, de még nem választottak hangszert. A Hangszerkóstolón a zenekar művészei kisiskolásokhoz látogatnak el, hogy egy rövid koncert keretében bemutassák hangszereiket, amelyeket a gyerekek ki is próbálhatnak. A boldog sikolyok, a hangos nevetés, a teli tüdőből megszólaltatott harsonák, a cincogó hegedűk és a kíméletlenül ütlegelt cintányérok magukért beszélnek.

8–18 év A BFZ bekopog! programban a Fesztiválzenekar művészei vidéken élő gyerekeket keresnek fel. A muzsikusok minikurzusokon foglalkoznak velük, hogy kedvet csináljanak a zenész hivatáshoz. A látogatások arra is alkalmat teremtenek, hogy új tehetségeket fedezzünk fel. A program keretében szokatlan helyszíneken – fürdőkben, könyvtárakban, állatkertekben, kórházakban, börtönökben – is kamarazenélünk.

8–18 év Próbalátogatás Nemcsak a BFZ „kopog be” – hozzá is bekopoghatnak a gyerekek. A próbalátogatás remek lehetőség arra, hogy partneriskoláink diákjai testközelből is láthassanak egy szimfonikus zenekart. Elleshetik a műhelytitkokat, megtudhatják, mi a dolga a karmesternek, hogyan követik utasításait a zenészek. Az élmények feldolgozását egy külön erre az alkalomra összeállított kisokossal segítjük. Az eddigi tapasztalatok szerint a gyerekek imádják a vendégséget: érdeklődve ülik végig a próbát, és még napokig beszélnek róla.

8–18 év Gyermekopera A BFZ repertoárján évek óta szerepel egy-egy ifjúsági opera, amit tíz vidéki és budapesti iskolába viszünk el ingyen – így több ezer fiatal élvezheti az előadásokat. Ezek a produkciók nemcsak gyerekeknek szólnak, de sokszor ők maguk is szerepelnek az operákban, így a közönség soraiban ülő fiatalok sokkal könnyebben azonosulnak a darabokkal. Első ilyen előadásunk Hans Krása Brundibárja volt.

Kakaókoncertek

5–12 év Kakaókoncertek A több mint két évtizedes múltra visszatekintő Kakaókoncert-sorozat otthonos, mesélős, a zene világába beavató délutánokat ígér. Idén is szeretettel várjuk a családokat kötetlen interaktív koncertjeinkre, utána pedig, amikor lecseng a muzsika, a pöttyös bögrékben gőzölgő kakaóra.

Autizmusbarát Kakaókoncert Olyan egyedi koncertformát dolgoztunk ki a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány együttműködésével, amelyben az autizmussal élő gyerekek és családtagjaik is jól és – ami ennél is fontosabb – biztonságban érezhetik magukat. Koncertjeink előtt segédanyagokat küldünk a családoknak, hogy a gyerekek fel tudjanak készülni a rájuk váró vizuális és hanghatásokra.

Midnight Music
Van, aki éjnek idején szeret zenét hallgatni. Midnight Music koncertjeinken ezt bárki megteheti babzsákokon ülve, muzsikusaink közvetlen közelében, kötöttségek nélkül. A BFZ egyes nagyzenekari koncertjeit
újracsomagolja, és éjjel fél 12-kor fiatal közönségének is felkínálja. Ide azokat várjuk, akik nyitottak, szeretnek szokatlan körülmények között ismerkedni a művészetekkel, és persze nem fekszenek korán. A hallgatóság a klasszikus zene szépségein túl rövid, értő, szórakoztató műismertetéseket is kap.

Lásd, amit hallasz!
A Budapesti Fesztiválzenekar öt éve miden évadban meghirdeti a Lásd, amit hallasz! filmversenyt kreatív és bátor középiskolások számára. A pályázaton részt vevő gimnazistáknak egy adott zenemű szabadon választott tételére kell kisfilmet készíteniük, amit évről évre tekintélyes zsűri bírál el.

Továbbiak