Váltás mobil nézetre
18 Source Palace of Arts Budapest Zsuzsa Peto

A németországi Frankfurtban, az Alte Operben fejeződik be a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) tavaszi turnéja. Vasárnap este a Dohnányi Szimfonikus percek című darabját, Beethoven I. zongoraversenyét és Brahms IV. szimfóniáját vezényli Fischer Iván. (hirado.hu)

A versenymű szólistája Frankfurtban Rudolf Buchbinder rangos osztrák zongoraművész. A hétfőn kezdődött turné első helyszíne London, a Royal Festival Hall volt, ahol a Beethoven-művet Imogen Cooper brit zongoraművész játszotta – közölte vasárnap az MTI-vel a BFZ kommunikációs menedzsere, Váradi Júlia.

A jelentős angol napilapok közül a Financial Times, a The Independent és a Daily Telegraph is beszámolt a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar játékáról.

Richard Fairman, a Financial Times zenekritikusa Fischer Iván és a 30 éves Fesztiválzenekar “senki máshoz nem hasonlítható játékáról” számol be. Pontosan érzékelhető a különösen szoros kapcsolat a művészeti vezető és a zenekar tagjai között. Ennek köszönhető, hogy a zenekarban az egyéniségként is teljesítő, sőt alkotó művészek minden tudásukat képesek együtt a legmagasabb színvonalon kamatoztatni.

Ez, ami miatt minden egyes alkalommal, ha a BFZ Angliában turnézik, ott kell lenni és meg kell hallgatni a koncertjeiket – írta az üzleti lap.

A The Independent komolyzenei rovatában David Nice adott közre recenziót. Ő is különlegeses zenekarként említi a BFZ-t. Ivan Hewett, a The Daily Telegraph munkatársa egy Fischer Ivánnal néhány nappal korábban készült interjú bevezetőjében így jellemezte a karmestert: “Ha létezik egyetlen olyan muzsikus, akit európai ideálként említhetünk, akkor az egészen biztosan Fischer Iván.”

London után a basingstoke-i Anvil Theatre-ben, majd a manchesteri Bridgewater Hall-ban, valamint a canterburyi Marlow Theatre-ben lépett fel az együttes.