Váltás mobil nézetre
Wagner Fischer

Kritika a Wagner CD-ről (audaud.com)

WAGNER: Operarészletek  = A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány; Szigfrid-idill; Pirkadat és Szigfrid rajnai utazása az Istenek alkonyából; Szigfrid Gyászindulója; Az istenek alkonya áldozati jelenete
Szoprán: Petra Lang, Vezényel: Fischer Iván/Budapesti Fesztiválzenekar/ – Kiadja: Channel Classics

 

Elsősorban wagneri ízelítőnek szánnám ezt a kristálytiszta hangzású, SACD-n megjelent felvételt, amely csokorba gyűjti Wagner hosszú és termékeny munkássága alatt született operák néhány kimagasló zenekari részletét.

Részleteket hallhatunk a Nürnbergi mesterdalnokokból, a kamarazenekarra írt Szigfrid-idillből, valamint három részletet az Istenek alkonyából is.  A Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar fellépései – különösen pontos játékuknak köszönhetően – kiemelkedőek, amit a hasonló nehézségű zeneművek előadásakor ritkán tapasztalhatunk.   Petra Lang szopránénekes tapasztalt Wagner előadó, tehetsége leginkább az Istenek alkonya zárójelenetében tündököl.

A felvétel hozza a jól megszokott Channel Classic minőséget. A hangzás finoman sejtetni engedi az előadás helyszínét, a budapesti Művészetek Palotáját. Ha csupán az első csatornákat hallgatjuk, újfent átélhetjük az egyedi akusztikai élményt.  A surround csatornák hangfekvése azonban még intenzívebb zenei hatást nyújt. A hangélmény mind audiofil, mind zenei szempontból rendkívül élvezetes.

A felvétel zeneileg is kiváló és valósághű; tökéletes ízelítőt nyújt Wagner legérzelemgazdagabb szerzeményeiből.

Mel Martin (audaud.com)