Váltás mobil nézetre
imagesCAYN6GZN


A Budapesti Fesztiválzenekar kuratóriuma 2012. január 1-től kinevezte Stefan Englert-et ügyvezető igazgatónak és Erdődy Orsolyát ügyvezető igazgató helyettesnek.

Stefan Englert a zenekar vezetését Körner Tamástól veszi át, aki 2011. december 31-én nyugdíjba vonul. A BFZ Kuratóriuma, Marschall Miklós elnök, Fischer Iván zeneigazgató és a zenekar valamennyi művésze és munkatársa hálásan köszönik Körner Tamásnak 20 éves odaadó munkáját. Körner Tamás a jövőben tanácsadóként  vesz részt a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában.

“Büszke vagyok, hogy két évtizeden keresztül részese lehettem a BFZ egyedülálló sikertörténetének, ahogy ez az új együttes a világ egyik legjobb zenekarává fejlődött” –nyilatkozta Körner Tamás. “Meggyőződésem, hogy Stefan és Orsolya megbízása kiváló döntés, a BFZ újabb sikeres korszak előtt áll.”

A kuratórium elnöksége egy évet szentelt annak, hogy megtalálja Körner Tamás utódját, és a folyamat végén úgy döntött, hogy Stefan Englert-et nevezi ki ügyvezető igazgatónak. A testület úgy érzi, hogy sikerült olyan nagyra becsült zenekarvezető szakembert találnia, akire boldogan rábízhatja a Budapesti Fesztiválzenekar vezetését és rendkívül jelentős nemzetközi tevékenységének irányítását.

Munkáját igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya segíti majd, aki ezentúl a Budapesti  Fesztiválzenekarnál kamatoztatja a magyar kulturális életben szerzett széles körű apasztalatait.

„A művészi munkához első rangú menedzselés is hozzátartozik – mondja Marschall Miklós, a BFZ kuratóriumának elnöke. Meg vagyok győződve arról, hogy a jövőben is jó kezekben lesz a kiváló zenekar rendkívül sikeres tevékenysége.”

Az új vezetők szorosan együttműködnek majd Fischer Iván zeneigazgatóval, aki mindenekelőtt hálás köszönetét fejezi ki Körner Tamásnak áldozatos munkájáért. A zeneigazgató elmondta: „A Budapesti Fesztiválzenekar izgalmas, új feladatok előtt áll. A most kinevezett vezetőkkel együtt azt szeretnénk elérni, hogy minél több ember hallhassa a Fesztiválzenekar játékát itthon és külföldön egyaránt.

Stefan Englert elsősorban a zenekar stratégiai tervének megvalósításáért és az egész szervezet működtetéséért lesz felelős. Kinevezésekor elmondta, hogy: “legemlékezetesebb koncertélményeim fűződnek a BFZ-hez, amely szerintem a világ egyik legjobb zenekara. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy együtt dolgozhatok Ivánnal, Orsolyával, a  muzsikusokkal  és  más  munkatársakkal  azon,  hogy a zenekar folytathassa kivételes sikertörténetét.”

Igazgatóhelyettesként Erdődy Orsolya elsősorban a zenekar hazai tevékenységéért és kapcsolataiért lesz felelős.  Előbb a közönség soraiból, később fesztiválszervezőként követtem figyelemmel a BFZ csodálatos koncertjeit az egész világon. Mindig nagy büszkeséggel töltött el, amikor külföldi fesztiváligazgató kollégáim áradoztak erről a magyar zenekarról. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek a BFZ életének” – mondta Erdődy Orsolya.

Életrajzok

Stefan Englert Németországban született, tanulmányait a Hamburgi Egyetem filozófiai karán végezte. 1999-től a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválnál dolgozott. Három évvel később kinevezték az ott működő tekintélyes Zenekari Akadémia és ifjúsági zenekar élére. Ebben az időszakban jelentős tapasztalatokat szerzett zenekarvezetés terén, a fesztivál zenekarát számos nemzetközi turnéra vitte. 2009-ben kinevezték a kiemelkedő német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok menedzserének.

Erdődy Orsolya német irodalom, politológia és kulturális menedzsment tanulmányokat folytatott Budapesten, Saarbrückenben és Rómában. A Németországban rendezett magyar kulturális évad irányítása után 2008-ban kinevezték a KLASSZ Zenei Iroda élére.  Nevéhez fűződik a Haydn Bicentenárium, az Erkel, Mahler és Liszt jubileumok megrendezése. Emellett a Danubia Ifjúsági Zenekarnál dolgozott és az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar elnöke volt.