Váltás mobil nézetre
turné

Tíz nap, öt város, több mint tízezer néző és hatezernégyszáz megtett kilométer – így néz ki számokban a Budapesti Fesztiválzenekar legutóbbi turnéja, melynek során a BFZ Európa legfontosabb koncerttermeiben játszott, többek között Londonban, Párizsban és Bécsben. A zenekart a teltházas hangversenyeken mindenütt állva tapsolta meg a közönség.

Újabb fontos európai turnén van túl a Budapesti Fesztiválzenekar, melynek során a londoni Royal Festival Hall, a párizsi Philharmonie hangversenypalota, a bécsi Musikverein, a brugge-i Concertgebouw és a prágai Smetana Hall közönsége is álló tapssal jutalmazta Fischer Iván és a zenekar közös játékát.

A januárban átadott, különleges akusztikájú Philharmonie hangversenypalotában ezen a turnén játszott először a BFZ. Fischer Iván zeneigazgató „nagy kalandnak” nevezte az élményt. A bécsi Musikvereint a világ egyik legfontosabb és legjobb hangversenytermeként tartják számon, ezért minden zenésznek megtiszteltetés itt játszani. Ahogy Bruno Walter német karmester fogalmazott: „itt még a hangszereknek is arany a zengése”.

A Fesztiválzenekar tíz nap alatt hét koncertet adott, összesen több mint tízezer embernek. Teljesítményét nemcsak a közönség, a kritika is nagyra értékelte. A The Telegraph a hegedűk „mesés” és „végtelenül sugárzó” hangzásáról írt, a szerző pedig ezután a koncertélmény után azt is felvetette: nem csupán kifogást keres-e az, aki a Royal Festival Hall akusztikájára panaszkodik. Egyik kritika sem hagyta szó nélkül az énekes ráadást: „ez volt a legmeghatóbb pontja annak a koncertnek, amely egyébként is bővelkedett ilyen pillanatokban” – írta a Telegraph. Fischer Iván zeneigazgató ebben az évadban vezette be, hogy a BFZ nem hangszeres, hanem énekes ráadást ad, amivel mindenütt komoly sikert aratnak a muzsikusok.

A The Times sem fukarkodott a dicsérő jelzőkkel, kritikusa szerint a zenekar pompásan, nagyszerűen és egységes szólt. Egy cseh kritika szerint a hegedűszóló ünnep volt a fülnek, a fafúvósok briliánsak voltak, a rezek, a vonósok és a fuvolák pedig csodálatosan egészítették ki egymást. A Bachtrack szerzője azt emelte ki, hogy a zenekar muzsikusai együtt lélegeznek, rendkívüli a belső egyensúly és nagyon homogén a hangzás.

A Fesztiválzenekar júniusban újra útnak indul, közvetlenül a június 18-i ingyenes TérTáncKoncert után a Hősök terén. Akkor Argentínában, Brazíliában és Uruguayban muzsikálnak majd.