Váltás mobil nézetre
François Leleux, Fischer Iván és a BFZ

wgbh.org
Ha a világ nagy zenekaraira gondolunk, történetük elkerülhetetlenül része az egyenletnek. A lipcsei és a drezdai zenekarok eredete a 18. századba nyúlik vissza, de a viszonylag fiatalabb amerikai zenekarok története is a 19. század végén vagy a 20. század elején kezdődött. Kézenfekvő, hogy úgy gondoljuk, sok-sok évtized, ha ugyan nem évszázadok szükségesek hozzá, hogy egy-egy zenekar hagyományai kikovácsolódjanak

De akkor itt a Budapesti Fesztiválzenekar. Otthona egy nagy történelmi múltú és gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező, de nem utolsósorban kommunista múltja miatt az amerikaiak által mindmáig föl nem fedezett város. A Budapesti Fesztiválzenekart széles körben a ma működő legjobb zenekarok között tartják számon, a(z 1882-ben alapított) Berlini Filharmonikus Zenekarral, a(z 1888-ban alapított) amszterdami Concertgebouw Zenekarral és igen, a mi ( 1881-es alapítású) Bostoni Szimfonikus Zenekarunkkal együtt.

A Fischer Iván és Kocsis Zoltán alapította zenekar 1983-ban adta első hangversenyét. Nem lehet megmondani, mi a zenekar üstökösszerű felemelkedését, de egészen biztosan szerepet játszik benne a vezetés szinte látnoki ereje, a történet valamennyi szereplőjének hihetetlen elkötelezettsége, és Budapest városának mély kulturális hagyománya.

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar elhozta a rövid, de erőteljes hagyományát a New York-i Carnegie Hallba, a koncertet október 30-án, vasárnap, délután 3-kor, a Classical New England rádióban hallgathatják meg. Műsoron egyebek mellett a zenekar honfitársa, Bartók Béla és Franz Schubert művei, közreműködik egy rendkívüli zongoraművész, Schiff András, aki ugyancsak magyar.

 

Full program:

Bartók: Hungarian Peasant Songs

Bartók: Piano Concerto No. 2

Franz Schubert: Symphony No. 9 in C, the “Great”

 

Full program information and audio samples available at Carnegie Hall