Váltás mobil nézetre
Ivan_w

Fischer Iván vezényelte és rendezte ezt a Mostly Mozart Fesztiválon bemutatott invenciózus, pazar és tömör előadást, amely a zenekar körül kavargott; a jelmezek ott lógtak-lebegtek a székek fölött, vagy lógtak fogasokon, úgyhogy a szereplők áriáik közben átöltözhettek. A néző úgy érezhette, mintha egy próba rendetlenségéből egyszerre csak egy előadáson, majd egyetlen ugrással a való életben találná magát.

1. LE NOZZE DI FIGARO

MOSTLY MOZART FESTIVAL

 

2. Paul Lewis’s “A Little Night Music” Concert

Stanley H. Kaplan Penthouse

Miután lejátszott az Avery Fisher Hallban egy Mozart zongoraversenyt, a zongorista átrobogott a Lincoln Centerhez, a Kaplan Penthouse-hoz, és adott éjjeli koncertet, amelyen  ragyogóan eljátszotta  Schubert kései, szívszaggató szépségű A-dúr szonátáját.

3. James Levine’s Comeback Concert

Carnegie Hall

Két év lábadozás után, a kerekesszékhez kötött, de változatlanul lendületes maestro visszatért szeretett Met-zenekarához, amellyel Schubert kilencedik szimfóniájának hatalmas előadását hallottuk tőle.

4. Caroline Shaw’s Partita

előadta a  Roomful of Teeth, helyszín: Le Poisson Rouge

A tavalyi zenei Pulitzer díjjal egy a kortárs zenében ritkán hallott tulajdonságot jutalmaztak: az örömöt. Shaw, a  Roomful of Teeth együttes számára komponált darabja egy kis szerencsével egy hosszú karrier korai csúcspontját jelzi majd.

5. Prototype Festival

Here

Kortárs új zenedrámák, lírai és high-tech miniatúrák találkozóhelye; a fesztivál, amelyet évente megrendeznek majd, bemutatja, hogy mennyi élet van a New York-i underground opera-világban.

6. 2001: A Space Odyssey Concert

New York Philharmonic

Soha olyan operaszerűnek nem látszott még Stanley Kubrick különös meditációja a galaktikus utazásra, mint mikor fantasztikus zenei anyagát a filharmonikusok a kétdimenziós vászonból  kiemelve átvitték a koncertterembe.

7. Christine Goerke a Die Frau Ohne Schatten/Az árnyék nélküli asszony című operában

Metropolitan Opera

Goerke tehetsége nem meglepő az operalátogatónak, de a Strauss operájában a kelmefestő feleségének szerepében újabb magasságokba érkezett. Herbert Wernicke produkciójában Strauss operája homályos, komor színekben játszik, ám Goerke egyénisége fényesen ragyog.

8. Unsuk Chin, Gougalon New York Philharmonic

A komponista ütőhangszerekből, vonósokból, fa- és rézfúvósokból álló együttesre írta darabja, amelynek alcíme: Jelenetek egy utcaszínházból,  Unsuk Chin szülővárosa, Szöul hangi világát idézi meg. A New York-i Filharmonikusok új zenei sorozata, a Contact!, korábban nehezen találta meg identitását, de Chin darabja révén a fókuszba került.

9. Ives Negyedik szimfónia

New York Philharmonic

Nem sok karmester akad, aki  Alan Gilbertnél hatásosabban tudja megvilágítani Ives kottába írt bolond megapoliszát.

10. Giulio Cesare

Metropolitan Opera

A burleszk és a fenségesség békés egymás mellett élése jellemezte David McVicar Händel-tragédiájából készült  pezsgő és mégis mély  produkcióját. Kleopátra szerepében Natalie Dessay és David Daniels Caesaréban nagy pillanatok sorát generálta, Harry Bicket pedig részletgazdag vezénylésével járult hozzá az izgalmas előadáshoz.