Váltás mobil nézetre

A Budapesti Fesztiválzenekar különösen sikeres évet zár 2011-ben, mind a zenekar hazai és nemzetközi fellépéseit, mind a BFZ művészeti igazgatója, Fischer Iván karmester személyes eredményeit tekintve.

Mindjárt ez év januárjában egy rendkívül fontos és kiváló visszajelzésekkel értékelt turnén szerepelt a Fesztiválzenekar. A franciaországi, angliai, írországi, németországi és amerikai fellépések közül különösen kiemelkedőek voltak a londoni Royal Festival Hall-ban az Európai Unió magyar elnökségének nyitányakor, valamint a new yorki Lincoln Center-ben rendezett koncertek. (Steve Smith zenekritikus például ezt írta a The New York Times-ban 2011. január 28-án: “Ki kell jelentenünk, mégpedig hangosan és tétovázás nélkül, hogy kedd és szerda este nem volt jobb zenekar a bolygón a Budapesti Fesztiválzenekarnál”)

A januári koncertturnét az év során sok hasonlóan sikeres külföldi koncert követte, köztük a márciusi brüsszeli fellépés a Palais des Beaux Arts gyönyörű hangversenytermében, az ugyancsak márciusi párizsi Salle Pleyel-ben és a bregenzi Festspielhaus-ban tartott Wagner est (“…Fischer és nagyszerű zenekara a legtisztább zenekari kultúrával ünnepelték Wagnert”. -írta a bregenzi koncertről a Kleine Zeitung.).Májusban Bécsben a Musikvereinban Lendvay József nemzetközi hírű hegedűművésszel lépett fel a BFZ, augusztusban a new yorki Lincoln Centerben a Don Giovanni előadásról a legnagyobb amerikai lapok is szuperlatívuszokban írtak, majd ugyancsak rendkívül sikeres olaszországi, svájci és spanyolországi turnén vettek részt.

Szeptemberben többek között a londoni Proms fesztiválon arattak óriási elismerést, és októberben ismét az Egyesült Államokban léptek fel, ahol a washingtoni Kennedy Centerben és a new yorki Carnegie Hallban Schiff András volt a Fesztiválzenekar szólistája, elsöprő sikerrel.

Az itthoni, budapesti koncertek szinte mindegyikére elkeltek a bérletek és a jegyek, amit nem csodálhatunk, hiszen mind a darabok, mind a szólisták kiválasztása, nem utolsó sorban pedig a zenekar felkészültsége garantálta a koncertek sikerét mind a budapesti Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében, mind pedig az Olasz Kultúrintézet, illetve a BFZ Székház pódiumán.

A januárt Fischer Iván és a zenekar az oly jól bevált és a gyerekek által olyan nagyon kedvelt Kakaókoncertjével kezdte, majd a negyedik – ezúttal Schubert műveiből rendezett – egész napos “Maraton” következett, amelynek koncertjeire alig lehetett beférni. Sokak számára igazán vonzó hétvégi programot jelentett a “Francia Est”, amelyen Pinchas Steinberg vezényelt, s Natascha Petrinsky, világhírű mezzo énekművész lépett fel. A márciusban rendezett Wagner est, a májusi Bartók, Paganini és Csajkovszkij koncertek, (Lendvay József hegedűszólójával) rendkívüli eseményként kerültek be a zenekar történetébe. Mint ahogyan az immár hetedszer rendezett Mahler Ünnep is, amelyre az idén a BFZ felkérésére Orbán György kiváló szerenádot szerzett. A novemberi első koncerten orosz estet tartott a zenekar, majd óriási visszhangot váltott ki a következő novemberi sorozat is, amelyen Bartók három zongoraversenyét három különböző kiváló zongoraművész adta elő: Várjon Dénes, Fejérvári Zoltán és Jean-Efflam Bavouzet.

A Fesztiválzenekar művészei persze ebben az évben sem csak a nagy koncertteremben léptek fel, nagyon sokakat vonzottak a Selmeci utcai BFZ Székházban rendezett Vasárnapi kamarazene előadások és az Olasz Kultúrintézetben rendszeresen szervezett Haydn-Mozart sorozat darabjai is. A zenekar több magyar városban is fellépett az elmúlt év során, pl. Győrben, Szombathelyen, Pécsett és Gödöllőn.

Fischer Iván idén is nagy súlyt fektetett a tehetséges gyerekek zenei képzésének támogatására. Ezt szolgálta a nagyon nagy elismeréssel zárult második alkalommal rendezett “Gyerekgála” est a Corinthia Szálló gyönyörű báltermében, valamint az a megható gesztus, hogy a karmester a Prima Primisszima díjának teljes összegét ugyancsak a rossz körülmények között élő, zenét tanuló gyerekek támogatására ajánlotta fel.

A Budapesti Fesztiválzenekar művészeti vezetője és karmestere, Fischer Iván a Prima Primisszima díjon kívül idén is több igen rangos nemzetközi elismerésben részesülhetett. Többek között megkapta a brit Királyi Filharmóniai Társaság (Royal Philharmonic Society) Zenei Díját, amit a karmesterek Oscar díjának is neveznek.

Az idei évet a BFZ a régóta elhíresült és izgatottan várt “Titok koncert”-tel zárta, amelynek tartalmát a koncert közönsége csak az előadás estéjén ismerhette meg. Az első Titok koncert helyszíne Pécs volt, ahol a Kodály Központ koncerttermében lépett fel a zenekar, s ezzel az utazással megtette az idei év 100ezredik kilométerét.

NN., Pécsi Stop