Váltás mobil nézetre
Brundibar

A zenekar oktatási programja keretében a Brundibár című gyermekoperával több tucat iskolában vendégszerepel az ősszel (hirado.hu)

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) oktatási programja keretében iskolákban adja elő ősszel Hans Krása cseh zeneszerző gyermekoperáját, a Brundibárt, amely a csütörtökön lezárult Bridging Europe – Európai Hidak fesztivál nyitánya volt a Művészetek Palotájában.

A Brundibárt az őszi “suliturné” során a zenekar több tucat iskolában, több ezer 10 és 14 év közötti diáknak mutatja be. Az operát a Budapesti Énekes Iskola növendékei és a BFZ muzsikusai Novák Eszter rendezésében adták elő a Fesztivál Színházban. A művet Hans Krása és a librettót jegyző Adolf Hoffmeister egy 1938-as gyermekopera-pályázatra írta.

Tavaly a BFZ csaknem száz énekes és muzsikus gyerekkel Benjamin Britten Noé bárkája című gyermekoperáját mutatta be, és számos budapesti és vidéki iskolában játszotta el, mintegy 4500 kisiskolás előtt.

A gyermek- és ifjúsági programok a BFZ küldetésének fontos és szerves részét adják. A zenekar évadonként több mint ötven alkalommal zenél az ifjabbaknak, sokszor aktív szereplőként őket is bevonva a produkcióba. A legkisebbek a már hagyományosnak mondható Kakaókoncerteken vehetnek részt, az általános iskolások a Hangszerkóstoló előadásain, a középiskolások számára pedig évente zenei filmversenyt hirdet a zenekar. A fiatal felnőttek, egyetemisták számára szervezett éjféli koncertek (Midnight Music) is egyre népszerűbbek – szerepel a BFZ MTI-hez eljuttatott közleményében.

A zenekar a Művészetek Palotájával együttműködve bővítette repertoárját a Bridging Europe – Európai Hidak fesztivállal, amelynek célja, hogy a kultúráján keresztül mutasson be egy-egy európai országot. A fesztiválon, amelyen a BFZ egy hét alatt hét koncertet adott, több mint hatezren ismerhették meg a cseh kultúra rejtett, ritkán hallott kincseit. “Nagyszerű választás volt Csehország, már töröm a fejem, hogy melyik ország legyen a következő” – emelte ki Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója a kommünikében.

A harmincadik, jubileumi évadot a BFZ Dvorák remekműveivel, a Requiemmel, a Szláv táncokkal, a Zongoraversennyel és a VIII. szimfóniával nyitotta meg. Mint írták, a barokk est új oldaláról mutatta be a cseh barokk képviselőit, Vejvanovskyt, Zelenkát és a Benda család műveit. A Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesét ezen az estén Nicholas McGegan vezényelte, Dominique Labelle énekelte a szólót.