Váltás mobil nézetre
Ránki-Dezső-220x1301

Óriási sikert aratott a Budapesti Fesztiválzenekar hétfő este Bartók- és Schubert-művekből összeállított koncertjével Párizsban: a Salle Pleyel közel kétezer fős közönsége bravózással kísérve külön ünnepelte Ránki Dezső zongoraművészt, aki a hirtelen megbetegedett Schiff András helyett ugrott be a II. zongoraverseny szólójába.

Nagyon nagy szerencse volt, hogy Ránki Dezső be tudott ugrani az influenzás Schiff András helyett – mondta a koncert után Fischer Iván zeneigazgató. A karmester azt is elárulta, hogy a koncert előtt három nappal derült ki a változás, s ő maga ajánlotta Ránki Dezsőt a francia szervezők figyelmébe, miután ő már játszotta ezt a művet a Budapesti Fesztiválzenekarral.

Az első részben csendültek fel Bartók Béla parasztdalai és a II. zongoraverseny, a szünet után pedig Franz Schubert IX. szimfóniáját adta elő a zenekar. Az együttes tavalyi nagy amerikai és európai turnéja után pár hónappal később Fischer Iván szavai szerint a “megkésett utolsó állomás volt Párizs” a Bartók-Schubert párosítású programmal.

– Fantasztikus érzés volt a párizsi közönség lelkesedése – mondta Fischer Iván arra utalva, hogy a koncert végén megszavaztatta a közönséget arról, hogy Bartókot vagy pedig Schubertet szeretnének ráadásként hallgatni. A nézők pedig felváltva kiabálták mindkét zeneszerző nevét. Így miután úgy tűnt, hogy Bartóknak és Schubertnek is hatalmas tábora van, a ráadásban a zenekar felváltva játszott mindkét komponista műveiből rövid részleteket.

A karmester szerint nagyon erős rokonság érezhető a két látszólag nagyon különböző zeneszerző között, ezért párosította őket össze. – Két nagyon különböző nyelvű, de tartalmában nagyon hasonló zeneszerzőről van szó: Bartók szikárságán keresztül az ember valójában nagyon mély lírával találkozik. Ennek a lírának pedig Schubert volt az első nagy megalkotója – mondta Fischer Iván.

A zeneigazgató “nagyon sikeresnek” nevezte a zenekar és az egyik legrangosabb francia koncertterem között kialakított “állandó kapcsolatot”, a Salle Pleyelben visszatérő vendégnek számít a Budapesti Fesztiválzenekar. Legutóbb egy évvel ezelőtt a nemzetközi Liszt-év keretében lépett fel itt az együttes, s legközelebb szeptemberben térnek vissza.

Magyarországon legközelebb március 29-én Veszprémben lesz hallható a Fesztiválzenekar.

 

MTI