Váltás mobil nézetre
SE-130x220

Január 1-jétől új személy váltja Körner Tamást a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ügyvezető igazgatói székében. Stefan Englert a Schleswig-Holstein Ünnepi Játékoknál és a Bambergi Szimfonikusoknál szerzett tapasztalatait kamatoztatja a magyar együttesnél. A német szakember terveiről, feladatairól, vállalásairól, valamint a zenekar különleges Bach–Bruckner programjáról is nyilatkozott lapunknak.

Stefan Englert elsősorban a zenekar stratégiai tervének megvalósításáért, valamint a szervezet működtetéséért lesz felelős. Helyettese, a korábban a Hungarofest Nonprofit Kft. alá tartozó Klassz Zenei Iroda vezetőjeként komoly érdemeket szerzett Erdődy Orsolya pedig a zenekar hazai tevékenységét és kapcsolatait gondozza. Stefan Englert a Hamburgi Egyetem filozófiai karán végezte tanulmányait; 1999-től dolgozott a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválnál – 2002-től az ott működő Zenekari Akadémia vezetőjeként –, 2009-ben pedig a Bambergi Szimfonikusok menedzserének nevezték ki. A Budapesti Fesztiválzenekar nevét természetesen régóta ismeri, ahogy fogalmaz, Fischer Iváné a világ egyik élvonalbeli szimfonikus együttese. Közelebbi kapcsolatba 2007-ben kerültek, amikor a Schleswig-Holstein-i Zenei Fesztiválnál magyar tematika szőtte át a programot, és Fischer Iván is vezényelte a fesztivál zenekarát. Amikor elkezdték keresni Körner Tamás utódját, hívta fel őt Fischer Iván; éppen mindketten Rio de Janeiróban tartózkodtak – Englert a bambergi zenekar színeiben –, ott találkoztak. „Egyedülálló sikertörténet a Fesztiválzenekaré, amely az egyik legkeresettebb együttes a világon – mondja –, ezért is örültem a felkérésnek. Ugyanakkor tudom, hogy állandó veszélyt jelent a zenekar működésére a gazdasági helyzetből adódó bizonytalanság, de engem a világszínvonal vonzott ide. Fő célom, hogy azokban a külföldi országokban, városokban, amelyekben a zenekar ismert és jegyzett, baráti köröket hozzunk létre, és azok révén bővítsük támogatóink körét. Körner Tamás kiterjedt hálózatot hozott létre külföldön – például az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Ausztriában működnek baráti körök. A külföldi vendégszereplések nagyszerűen működnek: nem ismerek még egy olyan nem amerikai zenekart, amely háromszor lépett volna fel egy év alatt New Yorkban! A turnék azonban sokba kerülnek, nincs rajtuk haszon, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban például rendkívül alacsony a fellépti díj. A következő néhány év legfontosabb feladatai között szerepel, hogy más országokban is alakítsunk baráti köröket, növelve a zenekar támogatóinak táborát. Például amiben én sokat tudok segíteni, az a zenekar bevezetése a jelentős német koncertpiacra. Másik fő feladatom, hogy a már meglévő kapcsolatrendszerben rejlő valamennyi lehetőséget kiaknázzuk.”

Az ügyvezető igazgató egy izgalmas művészi vállalkozásról is beszámol. A zenekar Bach és Bruckner elnevezésű műsorában egy Bach-kantátát és egy Bruckner-szimfóniát szólaltat meg. A márciusban Magyarországon, de majd külföldön is bemutatott produkció első részében korabeli barokk hangszereken, a másodikban modern hangszereken játszanak a muzsikusok – ez a zenekarok specializálódásának korában egyedülálló. „Ez a rugalmasság a Fesztiválzenekar egyik legnagyobb erőssége, az együttessel szinte bármit meg lehet valósítani – mondja Stefan Englert. – Fischer Iván érdeme, hogy ennek a lehetőségét az utóbbi években kidolgozta. Németországban például a zenekarok jól támogatottak, de nem ilyen rugalmasak; minden megy a megszokott kerékvágásban, változtatni nagyon nehéz. Én is osztom Fischer Iván nézetét: a rugalmas zenekaroké a jövő.”

Várkonyi Tamás, Gramofon