Váltás mobil nézetre
Ivan_w

A Budapesti Fesztiválzenekar április 22. és április 28. között európai turnén lépett fel, amelynek első állomásán, a londoni Royal Festival Hall-ban elsöprő sikert aratott. A legjelentősebb angol napilapok, mint a Financial Times, az Independent és a Telegraph is beszámoltak a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar és a koncerten fellépő Imogen Cooper, világhírű angol zongoraművész csodálatos játékáról.

Richard Fairman, a Financial Times zenekritikusa Fischer Iván és a 30 éves Fesztiválzenekar senki máshoz nem hasonlítható játékáról írt, amelynek során pontosan érzékelhető volt a különösen szoros kapcsolat a karmester-művészeti vezető és a Zenekar művészei között.  Ennek köszönhető – ahogy írja, – hogy a Zenekarban individuálisan alkotó és teljesítő művészek minden tudásukat képesek együtt a legmagasabb színvonalon kamatoztatni. S ez az, ami miatt minden egyes alkalommal, ha a BFZ Angliában turnézik, ott kell lenni és meg kell hallgatni a koncertjeiket.Az Independent komolyzenei rovatában David Nice sorait olvassuk. Ő is a legegyedibb zenekarként említi a BFZ-t, s bár felveti a kérdést, hogy valóban mindig a hazai zeneszerzők műveit játssza-e a legjobban egy-egy nemzeti zenekar- ezt Bartók Concertójáról kérdezi, – de a saját válasza mindannyiunkat megnyugtatja. Bartókot Fischer Ivánék kiválóan interpretálják. Ivan Hewett, a Telegraph munkatársa egy Fischer Ivánnal néhány nappal korábban készült interjú bevezetőjében így ír a karmesterről: Ha létezik egyetlen olyan muzsikus, akit európai ideálként említhetünk, akkor az egészen biztosan Fischer Iván.

A turné London után a basingstoke-i Anvil Theatre-ben, majd a manchesteri Bridgewater Hall-ban, ezt követően még mindig Angliában, a canterbury-i Marlow Theatre-ben, folytatódott , s végül Németországban, a frankfurti Alte Operben lépett fel a Zenekar óriási sikerrel…