Váltás mobil nézetre
fotó 1

Kövesse nyomon a Budapesti Fesztiválzenekar európai turnéjának eseményeit az asszisztens karmester, Vladimir Fanshil tollából!

Megérkeztünk a Philips szülőhazájába és központjába, a híres Design Academy és az eredeti Philips gyár köré épült különös kisvárosba: Eindhovenbe.

A nap legfontosabb híre, hogy megérkezett Roli (üstdob) és Zoli (kürt), akik elég őrültek és bátrak voltak ahhoz, hogy kerékpáron tegyék meg a 180 kilométeres Dortmund-Eindhoven távolságot, ami számos kerülővel mintegy 15 óráig tartott. A Niebelung Gyűrűjének megírásához hasonlítható hőstettet holland stílusban ünnepeltük: sörrel, hamburgerrel és sült burgonyával pótoltuk a kalóriákat.

Miután Fischer Iván is kényelmesen megérkezett autóval Amszterdamból, hozzáláttunk a délutáni próbánkhoz, a koncertterem akusztikájának finomhangolásához. Sajnos sok hiba tarkította az egyébként briliáns játékot, mivel a zenészek nem mindig hallották egymást tökéletesen. A mély hangok dörmögtek, a zenekar hangzása túl magas volt, a máskor briliáns vonósok fojtottan szóltak. Másfél óra után azonban – Fischer Iván pontos hangolása révén – a zenekar könnyed, dinamikus és robbanékony játékba kezdett, ami különösen a 8. szimfóniában csúcsosodott ki. Egy olyan műben, ami már szinte a zenekar csontjaiban van. Ilyen csak akkor fordul elő, ha valaki olyan mélyen ismer egy darabot, hogy teljesen fesztelenül képes játszani, természetesen együtt a zenekarral.

A közönség nem tehetett ellene, és megfertőződött Dvořák túlfűtöttségétől, és sorozatban már az ötödik koncerten ugrott talpra örömében.

Holnap továbbutazunk a varázslatos Bruges-be egy háromnapos Dvořákatlonra!

Vladimir Fanshil, Fischer Iván asszisztens karmestere

További posztok:

Intro
Második nap
Harmadik nap
Negyedik nap
Hatodik nap