Váltás mobil nézetre
JR_220x130

A Budapesti Fesztiválzenekar következő koncertsorozata május 24-én, 25-én és 26-án abban a különleges élményben részesíti a közönséget, hogy három híres orosz zeneszerző által írt muzsikát egy kiváló orosz karmester vezényletével, és egy ugyancsak híres fiatal litván származású hegedűművész közreműködésével ad elő.

DMITRIJ KITAJENKO karmester tanulmányait Leningrádban, Moszkvában, majd Bécsben Hans Swarowskynál végezte. Nemzetközi karrierje az 1969-es Herbert von Karajan Karmesterverseny megnyerésével indult. 29 évesen már a Moszkvai Operaház vezető karmestere volt, miközben fontos operaprodukciókat irányított Bécs, München és Brüsszel dalszínházaiban. Rendszeres vendég a vezető európai, japán és észak-amerikai szimfonikus zenekaroknál. Jelenleg a kölni Gürzenich Zenekarral Csajkovszkij összes szimfóniáját játssza lemezre.

JULIAN RACHLIN 1974-ben Litvániában született. Zenész szüleivel 1978 óta Ausztriában él. 14 évesen megnyerte az Eurovízió „Az év fiatal művésze” díját, rögtön utána – a zenekar történetének legfiatalabb szólistájaként – már a Riccardo Muti vezényelte Bécsi Filharmonikusokkal lépett fel. Generációja egyik legkarizmatikusabb és legizgalmasabb művésze, rendszeres vendég a nagy zenekaroknál és fesztiválokon.

Ezen a mostani budapesti orosz témájú koncerten Sosztakovics II. (cisz-moll) hegedűversenyét játssza, amelyet a zeneszerző 1967-ben komponált, s amelyet a szakemberek “beszédközeli muzsikának” tartanak.

Program:

24-én és 25-én 19h45

26-án 15h30

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Közreműködik:

Julian Rachlin (hegedű)

Vezényel:

Dmitrij Kitajenko