Váltás mobil nézetre
AS IMG_7220 c Joanna Bergin_2015

DORTMUND – Ha egy zenekar a kedvenc szólistájával és a hozzá illő zeneművekkel lép fel, és minden a helyén van, akkor az a koncert igazi áldás. A Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András zongoraművész pénteki hangversenye jó példa volt erre. Az 1983-ban alapított zenekart ilyen megnyerő formában még sosem hallhattuk a dortmundi Konzerthausban.

A dortmundi hangversenyteremben feltűnt, hogy a 61 éves magyar Schiff András és honfitársai zeneileg is ugyanazt a nyelvet beszélik. Brahms első zongoraversenye ritkán hangzik el ennyire harmonikusan, ilyen érzelmi töltettel, tökéletesen összehangoltan és ilyen árnyaltan.

Ez minden bizonnyal annak a vágynak is tulajdonítható, hogy a művészek végre ismét együtt zenélhettek, mert Schiff András 2011 óta a politikai kritika kiváltotta gyűlölködés miatt nem lép fel Magyarországon.

Az okos hídépítő

A koncert második része tipikus fischeri megoldás: ügyesen ível át Dvořák „Moldvai hangok” című művének három duettjétől Smetana „Hazám”-ciklusának három tételéig, zárásképpen pedig természetesen a híres „Moldva” csendül fel.

Fischer Iván Dvořák zenekari tagok által énekelt népzenéjét felváltva játszatta Smetana szimfonikus költeményeivel. Eközben gyakran népünnepélyhez hasonló hangulat kerekedett: az opera jellegű Šárka, valamint az igen kifinomultan előadott „Cseh erdőkön és mezőkön” előadása közben is.

Smetana nemzeti büszkesége és a zenekar ereje átütő hangon szólalt meg. Utóbbi már a hangverseny kezdetekor, Schumann vibráló „Manfred”-nyitánya közben is megvillant.

A Moldva pedig sebesen csobogott át a koncerttermen. Minden folyamatos mozgásban volt – mindkét értelemben. A budapestiek triangulumosa pedig igazán komolyan vette feladatát. Örömteli este volt.

Forrás: http://www.ruhrnachrichten.de/leben-und-erleben/kultur-region/Konzerthaus-Dortmund-Beglueckender-Abend-mit-Pianist-Schiff-und-dem-Budapest-Festival-Orchestra;art1541,2890868