Váltás mobil nézetre
mario-monti-300x225

A Budapesti Fesztiválzenekar két jelentős zenei fesztivál vendégeként lépett fel hét végi turnéján. Szombat este Olaszországban a Stresai Nemzetközi Zenei Fesztiválon. Az olasz miniszterelnök, Mario Monti váratlanul betoppant a BFZ koncertjére.

A meglepetéstől azonban nem jött zavarba sem Fischer Iván karmester, sem a magyar zenészek, hanem a koncertet a korábban nem tervezett Monti csárdással kezdték. A zeneszerzőhöz ugyan semmi köze a névrokon miniszterelnök családjának, de ő is és a közönség is értették a  tréfás utalást. A hangverseny után Monti melegen gratulált Fischer Ivánnak, és megbeszélték, hogy a miniszterelnök rezidenciája nincs messze attól a helytől, ahol a neves olasz karmester, Arturo Toscanini töltötte hajdan a nyarait.

A Fesztiválzenekar Stresából az Edinburghi Nemzetközi Fesztiválra utazott, ahol a csodálatos – 2500 személy befogadására képes – Usher Hall-ban adott koncertet. Bartók parasztdalok című műve után Bartók 1. hegedűversenyét játszották, a szólista Kelemen Barnabás közreműködésével, majd Mahler 5-ik szimfóniája csendült fel. A világhírű fesztivál közönsége hosszan, állva tapsolt. A Fesztiválzenekar egyébként régóta ismert és nagyra értékelt vendége az Edinburghi Nemzetközi Zenei Fesztiválnak.