Váltás mobil nézetre
Nyílik Fischer Iván lakásszínháza

FILC néven nyílik meg vasárnap Fischer Iván lakásszínháza. A Budapesti Fesztiválzenekar világhírű vezetője és karmestere a gyerekkorát az Andrássy út 27. harmadik emeleti lakásában töltötte, ahová sok családi emlék köti. Ezen a helyszínen mostantól rendszeresen színházi előadásokat rendeznek.

A nyitó produkció Samuel Beckett: Az utolsó tekercs című monodrámája lesz Lukáts Andor előadásában, Babarczy László rendezésében. Ezután pedig Lukáts Andor rendezőként is megjelenik, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős színészhallgatóival létrehozott Csehov: Jubileum című egyfelvonásosával. A vállalkozásról az új színház alapítóját és névadóját kérdeztük.

- Miért lakásszínházat nyit, miért nem egy koncertterem lesz ott, ahol a gyerekkorát töltötte?

- Kis koncertterem sok van, viszont a színházi szakmát nagy aggodalommal figyelem, különösen a kis, alternatív kezdeményezések vannak nehéz helyzetben. Pedig ez egy csodálatos, virágzó művészeti ág Budapesten, rengeteg kreatív művész van, sok ötlet nem valósul meg, mert nincs rá pénz. Az én pici lakásszínházam nem tehet sokat, de egy-két jó produkciót befogadhat. Pontosabban ez nem lakásszínház, hanem “lakáscínház”, tehát cincog is, ami azt jelenti, hogy a zene se kizárt.

- A főprofil mégis a színház, ez a műfaj ennyire fontossá vált az életében?

- Mindig fontos volt. Ez nálunk családi hagyomány. Apám fiatal korában a Vígszínház zenei vezetője volt, gyerekkoromban rengeteget mesélt legendás színészekről, Hegedűs Gyuláról, Varsányi Irénről, Csortos Gyuláról. Biztos örülne, hogy lakásából most színház lett.

- Egy ennyire elfoglalt, külföldön sokat tartózkodó művész miként működtet majd Budapesten lakásszínházat?

- Ezt mások fogják helyettem elvégezni, én örülök, ha eljöhetek néhány előadásra. Persze, megbeszéljük, mit adunk elő, de a részletekkel nem fogok foglalkozni.

- Hogyan választják a darabokat, miért Samuel Beckett Az utolsó tekercs című egyszemélyes műve lett a nyitó produkció?

- Nagyon tisztelem Lukáts Andort, es az ő portréjával szeretném nyitni az előadások sorát. Most egyszemélyes Beckett-darabot ad elő, utána egy rendezését láthatjuk fiatal színészekkel, és tervezi, hogy ír is egy színdarabot.

- Miből tartják fenn a színházat?

- Néhány évvel ezelőtt hoztam létre korábbi megtakarításaimból a közhasznú Fischer Iván Alapítványt, amely a fenntartást biztosítja. 25 néző fér el, a jegybevételből kell fizetnünk az előadások költségeit. Nem lesznek ingyenjegyek. Közpénztámogatást nem fogunk kérni, mert a színházi szakma amúgy is csak igen szűkös támogatást kap, ebbe a körbe nem szeretnénk új kérelmezőként beszállni. Magántámogatást hálásan fogadunk, a fischerlakas.hu honlap erről tájékoztatást ad.

Balogh Gyula / Népszava