Váltás mobil nézetre
A Budapesti Fesztiválzenekar a Festival Hallban

Szóval az oké, hogy Miniszterelnökünk a focit és a pálinkát szereti, nem is várható el teljes elfogulatlanság senkitől még ilyen pozícióban sem, önmagában ezzel nincs is bajom, bizonyos helyzetekből ennek megfelelően jöjjön ki jobban a foci és a pálinka, még ha az én ízlésem ezzel nem is egyezik.

Azzal viszont már van bajom, hogy a Budapesti Fesztiválzenekartól elvonnak 175 millió Ft támogatást, míg a labdarúgás utánpótlás 2,2 milliárd Ft támogatást kap és a két kassza a legutolsó ponton minden bizonnyal találkozik. Mielőtt engem ugyanígy elfogultsággal vádolna bárki is, ez nem azért van, mert a klasszikus zenét jobban szeretem, mint a focit.

Azért zavar ez, mert a BFZ jelentősen hozzájárul Magyarország nemzetközi megítélésének kedvező irányba fordításához*, rendkívül színvonalasak az előadásaik, felkészült, szerény, szimpatikus zenekar, akik valóban nemzetközi hírnévre tettek szert**, ehhez nyilván rengeteg munkára, kiugró tehetségekre és sok türelemre volt szükségük, ennek megfelelően megérdemelnék, hogy most nyugodt szívvel kaszáljanak.

A labdarúgásnak is biztos szüksége van a pénzre, de nem érzem reálisnak a 2,2 milliárd Ft-ot, kétmilliárdot is túlzásnak tartok, bőven vissza lehetett volna ebből adni 175 milliót a BFZ-nek és még sok más forráshiányos területnek jutott volna belőle.

Mindenki tudja, hogy a magyar foci nemzetközi viszonylatokban nagyon gyenge, én meg elég mélyen beleszaladtam a versenysportba annak idején ahhoz, hogy lássam: a magyar focinak jelen állapotában elsősorban nem pénzre van szüksége. A pénztől csak egy bizonyos szint meglépte után függ a fejlődés, a magyar foci még nagyon messze van ettől a szinttől, ráadásul a labdarúgás nem egy különösebben eszközigényes sportág, arról nem is beszélve, hogy a szegény országok és azok, ahol csak amatőr foci létezik, simán agyonvernek minket bármikor.

Ezzel szemben kajak-kenuban hülyét csinálunk az egész világból és mivel vannak kajakos ismerőseim, volt szerencsétlenségem látni, milyen körülmények között dolgoznak. Megdöbbentő. Olimpiai bajnokkal futottam össze a mosdóban, ahol nem volt wc-papír és csöpögött a csap, viszont nem lehetett rendesen kinyitni, az öltözőben egy felszálkásodott fapad és néhány zilált külsejű szekrény állt, a zuhanyzóban töredezett csempe, kint tocsog a sár.

Mikor Tatán edzőtáboroztunk a válogatottal, ott volt a serdülő/kadett korú (13-16 éves) fociválogatott és míg mindenki más mindent magának mosott és nem kapott semmit, nekik a zoknijukat is kimosták és volt egy csomó cuccuk***. (Én négy évig voltam válogatott, egy zoknit nem kaptam soha, minden mezt vissza kellett adni mindig.) Este jelentős részük elment inni és bulizni, a fák között a padokon cigiztek és söröztek. Az összes többi sportoló este, vacsora után még a konditeremben erősített, majd elmentünk zuhanyozni és alvás. Eszünkbe nem jutott bulizni, inni vagy cigizni, ki is lettünk volna rúgva másnap.

Igazából leszarom, hogy ki mennyi pénzt kap, nem féltem a BFZ-t, mert megvan a magukhoz való eszük és úgyis fognak találni megfelelő szponzorokat és a focistáktól sem sajnálom. Az viszont egy nagyon rossz üzenet, hogy az, aki valóban elszánt és valódi céljai vannak, amiket komolyan vesz, dolgozik keményen és millió dologról lemond, ami borzasztó nehéz (én csináltam ezt, nagyon kemény) és végül sikeressé is válik, annak az anyagi megbecsülése gyakorlatilag a töredéke sincs annak, amit a labdarúgók mindenféle teljesítés nélkül megkapnak. A focistákat sem szeretném globálisan minősíteni, mert biztos vagyok benne, hogy ott is vannak nagyon szorgalmas és komoly emberek, de elsősorban az a tapasztalat, hogy ott a pénzért csinálják már egészen kicsi korban is és ez biztosan nem viszi előre a sportágat, ölhetnek bele annyit, amennyit akarnak, ez csak a leépülést fogja elősegíteni.

* Bár az tény, hogy az elvonásról a döntés azután született meg, miután Fischer Iván (a BFZ vezetője) a német sajtóban kritizálta a kormány munkáját, ez részéről elég amatőr hiba volt.

** Ez az International Herald Tribune kultúra rovata. Csak úgy mondom.

*** Ez anyagi kérdés, de erre nincs szükség. Munkára lenne szükség, de az nem anyagi kérdés.

(IKL), kenyerlepeny (blog)