Váltás mobil nézetre
Nagyon komoly

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén voltunk tegnap este a MÜPÁ-ban. Truls Mork gordonkázott, és nem Fischer Iván, hanem David Zinman vezényelt.

A műsort szinte ismeretlen, ritkán játszott orosz darabokból állították össze: Ljadov Az elvarázsolt tó, Sosztakovics 1. (Esz-dúr) gordonkaverseny, Rachmaninov III. (a-moll) szimfónia. (Ez nem az a Rach 3, ami a Ragyogj!-ban van, az zongoraverseny. Egyébként David Helfgott idén májusban járt Budapesten.)

A kétméteres norvég gordonkaművész valami elképesztő volt! Még ilyen finoman és egyben belemenősen játszani! A finomságról győződjetek meg a ráadásból, az eredeti darabot “csak” Rosztopovics változatban találtam meg. Szemlátomást a zenekar is el volt tőle ragadtatva.

Régen hallottuk már a Fesztiválzenekart, bérletünk általában Nemzeti Filharmonikusokra van. Maximális riszpekt Kocsis Zoltánnak és együttesének, de így nem tudnak játszani. Ez a finomság, ez a tűpontos játék egy gigantikus méretű zenekartól, ilyen nehéz daraboknál – lenyűgöző. Szép este volt.

(kovaxka), borsmustar (blog)