Váltás mobil nézetre
François Leleux, Fischer Iván és a BFZ

Ezt Fischer Iván karmester mondta a Népszabadságnak adott interjújában, melyben arról is beszél, hogy a hazai közéletben a realitástól elszakadt, gyűlölködő indulatok zavarják a legjobban. Annak a paranoid nacionalizmusnak a terjedése, amely félelemre, konfliktusra neveli a gyerekeket, arra, hogy azt érezzék, külső és belső ellenség fenyegeti a hazát. Fischer szerint száz külföldiből száz elszörnyedve hallgatja, mi történik Magyarországon (mixonline.hu)

Opera a tiszaeszlári perről címmel közölt interjút a Népszabadság világhírű karmesterünkkel, Fischer Ivánnal, aki nem csupán arról beszélt, hogy miért írt egyfelvonásos operát Vörös Tehén címmel a Tiszaeszláron meggyilkolt Solymosi Eszter történetéről, az Európa-szerte elhíresült vérvádról. – Akkor is,1883-ban, mint ma, küzdelmet kezdtünk az egész világ ellen – mondta Fischer Iván. – Az én operámban a megyei futballdrukkerek üvöltöznek, mint a B-középben, s fújják a vuvuzelákat, skandálják a rigmusokat. Amikor a Nyíregyházán zajló per végén egy év vizsgálati fogság után felmentették a meghurcolt, ártatlan zsidókat, zavargások törtek ki az országban, Budapesten egy hetes ostromállapot volt. Ez azért kísértetiesen emlékeztet a 2006 óta elszabadult indulatokra.

Mindehhez hozzátette, a világban elfogadhatatlan, hogy a lelátón azt kiabálják, indul a vonat Auschwitzba.

Megemlíti, hogy ha hazajön, elvakult, ködös gondolatokkal találkozik, amelyeket nem értenek külföldön Ezt az egészet írta most meg az operájában. Az interjút készítő Szemere Katalin kérdésére, mi szerint nem tart-e attól, hogy ezzel az operával bekerül a “nép ellenségei” skatulyába, Fischer Iván azt válaszolta, hogy már régen benne van, miként Kossuth, Ady, Bartók, vagy Károlyi Mihály, akiket a nyíregyházi tárgyalóteremben acsarkodók, vagy a stadionok futballhuligánjai ellenségnek éreznek. – Megtiszteltetés ebbe a skatulyába tartozni – jegyezte meg Fischer Iván.