Váltás mobil nézetre
2017. január 18., 11:09, Közlemények

Abszolút zene éjjel-nappal

Már csak öt nap, és Johannes Brahms zenéjével telik meg a Müpa. Hallotta már egymás után a romantikus zeneszerzőgigász mind a négy szimfóniáját? Szereti a meglepetéseket? Képes maratoni mennyiségben fogyasztani zenét, akár reggeltől estig? Január 22-én, a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös szervezésű Brahms-maratonján most mindezt egy helyen és egy időben kapja meg az ország legjobb együtteseitől.

brahms_maraton
2017. január 16., 18:43, Interjúk

A legtisztább, legaktuálisabb üzenet Richard Goode-tól

Richard Goode első zongoratanár a magyar Szigeti Elvira volt, az amerikai zongoraművész talán ezért is koncertezik olyan nagy örömmel Magyarországon. Fischer Ivánnal már az első találkozásukkor megtalálták a közös nevezőt, ez a harmónia pedig most is megvan köztük. Olvassák el a vele készült interjúnkat, és találkozzunk közös koncertjeinken január 27-én, 28-án és 29-én a Müpában.

Nagyzenekari hangverseny, Richard Goode
2017. január 11., 10:29, Interjúk

„Ne gyakorolj annyit fiam, mert még a végén muzsikus lesz belőled!”

Truls Mørk norvég csellóművészről úgy beszélnek, mint aki előtt nincsenek technikai akadályok: kifejezően és sallangmentesen játszik, tele inspiráló belső feszültséggel. Évekkel ezelőtt súlyos, bénulásos betegségből épült fel, és sokak szerint azóta még jobban játszik. Január 12. és 14. között a Müpában, a Budapesti Fesztiválzenekarral. Interjú a Fidelión.

Truls_Moerk_-73-2 CREDIT Johs Boe
2017. január 6., 08:57, Hírek

Programváltozás!

Kedves Közönségünk! Sajnálattal értesítjük önöket, hogy Paavo Järvi, bár nagy várakozással készült budapesti koncertjeire, betegség miatt nem tudja vállalni a Budapesti Fesztiválzenekarral közös fellépéseit január 12-én, 13-án és 14-én a Müpában. A zenekart helyette a finn karmester, Pietari Inkinen vezényli. A koncertek programja a következőképpen alakul: Sibelius: Lemminkäinen visszatérése (Lemminkäinen-szvit) Sosztakovics: 2. csellóverseny (szólista: Truls […]

Conductor PIETARI INKINENFOTO: NGUYEN PHUONG THAO
2017. január 4., 09:33, Interjúk

„Magyar zenével nőttem fel” – vallomások északról

Képzeljük el, hogy Észtországban vagyunk, elsétálunk egy családi ház ablaka előtt, és egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy Bartók szól a nappaliban. Vagy esetleg Kodály. Paavo Järvi világjáró észt karmester úgy nőtt fel, hogy természetes volt számára a magyar zene közelsége. Január 12-13-14-én a Müpában vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart. A hvg.hu interjúja.

Paavo Jarvi 2014 Prague Spring Festival - Zdenek Chrapek
2016. december 14., 16:35, Kritikák

Fischer Iván és Daniel Barenboim fényt hoztak a Dohány utcai zsinagógába

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar Magyarország összes elhagyott zsinagógáját szeretné megtölteni muzsikával. Emlékezetes adománygyűjtő koncertjükön Daniel Barenboim csatlakozott hozzájuk. Fiona Maddocks riportja a The Guardianen.

SA_Budapest_52
2016. december 13., 13:46, Kritikák

A hangexpedíció

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, valamint a neves szólista, Leonidas Kavakos a frankfurti Alte Operben adott közös hangversenyt. Judith von Sternburg kritikája a Frankfurter Rundschauban.

Leonidas KavakosPhoto: Marco Borggreve
2016. december 13., 08:50, Közlemények

Harry Pottert és Nick Cave-et is lekörözte a BFZ

David Bowie, Harry Potter és Beyonce mellett Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) egyik koncertje is felkerült a Telegraph 2016-os toplistájára. A lap kritikusai az év 30 legemlékezetesebb művészi produkcióját gyűjtötték össze. A BFZ az elmúlt héten Európa patinás koncerttermeiben is kirobbanó sikert aratott. Még a bécsi Musikverein és a frankfurti Alte Oper sokszor kimért és kritikus közönsége is állva tapsolta meg a zenekart és a koncertek szólistáját, Leonidas Kavakost.

IMG_9981 (1)
2016. december 12., 15:27, Kritikák

A Budapesti Fesztiválzenekar átütő sikere Frankfurtban

Álló ovációban részesült a Budapesti Fesztiválzenekar. Hangos sikert aratott zenekarával Fischer Iván vezető karmester a kedden este az Alte Oper Frankfurt közönsége előtt megtartott egyetlen németországi hangversenyén. A Musik Heute kritikája Bettina Boyens tollából.

IMG_9981 (1)
2016. december 12., 14:54, Interjúk

“Ezt a különös lelkületet senki másnál nem éreztem”

A csellóirodalom egyik megkerülhetetlen darabját játssza Várdai István a Fesztiválzenekar decemberi koncertjein. A csellóművész azon az 1673-ban készült Stradivari csellón muzsikál, amin Jacqueline du Pré játszott egészen korai haláláig. A hangszeréhez és a BFZ-hez való viszonyáról is beszélgettünk vele.

Várdai István nagyfelbontású fotó 3