Váltás mobil nézetre
2016. október 19., 13:33, Közlemények

DANIEL BARENBOIM ÉS FISCHER IVÁN A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN

A Dohány utcai zsinagógában koncertezik Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar december 1-jén 19 órakor. Az adománygyűjtő hangverseny szólistája a világ egyik legjelentősebb muzsikusa, a zongoraművész-karmester Daniel Barenboim lesz. Az összegyűlt támogatásokat a zenekar a Zsinagógakoncertek folytatására fordítja. A hangversenyre a belépés ingyenes, de a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a részvételhez regisztrálni kell.

Daniel Barenboim_copyright Thomas Bartilla
2016. október 13., 18:17, Közlemények

Focistadion-hangulat és világpremier

Elképesztő hatása van, ha egy szimfonikus zenekar leteszi a hangszereit és énekelni kezd. Főleg, ha mindezt magyar együttesként kínai vagy koreai nyelven teszi. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ezúttal Peking, Sanghaj, Kanton, Hszian és Szöul közönségét vette le a lábáról. Aki pedig ott volt a kínai fővárosban, Fischer Iván egyik legújabb, a napokban elkészült darabjának a világpremierjét is átélhette Dejan Lazić előadásában.

Iván Fischer_Ning Feng@Sun Nan
2016. szeptember 22., 17:05, Interjúk

„Sok közös van a zenélésben és a főzésben”

Túlságosan rövid kisujja miatt nem sokon múlt, hogy Ning Fengnek valami teljesen másról szóljon az élete, mint a hegedülés. A kínai születésű, Berlinben élő művészt napjaink egyik legérzékenyebb és leglíraibb hangú szólistájaként tartják számon. Ha nem zenész lesz, valószínűleg ma híres chef vagy fotóművész. Budapesten szeptember 23-án, 24-én és 26-án hallhatjuk játszani a Budapesti Fesztiválzenekarral.

160923-24-26_Ning_Feng_credit_Lawrence_Tsang
2016. szeptember 21., 17:31, Interjúk

„Tartozol magadnak a kíváncsisággal!”

A zenetörténet egyik ritka és izgalmas hangszeres találkozásának lehetnek szemtanúi azok, akik szeptember 25-én beülnek a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjére az Európai Hidak fesztiválon. A ritka randevú egyik résztvevője a francia cimbalomművész, Françoise Rivalland lesz. A Fidelio interjúja.

Françoise Rivalland
2016. szeptember 6., 15:31, Közlemények

EURÓPAI HIDAK – FRANCIA NAPOK A MÜPÁBAN

Az örök, mégis változó francia kultúra mutatkozik be a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös szervezésű Európai Hidak fesztiválján szeptember 21. és 28. között. A francia barokktól a könnyedebb műfajokon át a kortárs zenéig ívelő programsorozatban többek között fellép az Oscar-díjas zeneszerző Michel Legrand, és a jazz hegedűvirtuóza, Jean-Luc Ponty is. Zenei kuriózumok, világsztárok, irodalmi performansz-est, tánc és mesejáték az idei Európai Hidak fesztiválon.

Sonia Wieder-Atherton
2016. szeptember 6., 15:25, Kritikák

Elsőrangú Mozart-hangverseny a Promson

Külsőségek uralta világunkban, ahol a tartalom egyre inkább háttérbe szorul, a teljesítmény pedig szembekerül a piac kívánalmaival, felüdülés egy olyan együttest hallani, mint a Budapesti Fesztiválzenekar. E formációnak ugyanis, alapítója-zenei igazgatója jóvoltából, fő küldetése nem több és nem kevesebb, mint a zene lelkiismeretes és odaadó megszólaltatása. Íme egy zenekar, amely tökéletesen birtokában van a zene hű tolmácsolásához szükséges minden lényeges lelki, szellemi és technikai képességnek. A Seen and Heard kritikája.

Fejérvári Zsolt Kurcsák István
2016. szeptember 5., 14:54, Interjúk

„Intellektuális tankolás”

„Aki szereti a különcséget, az érdekeset, a speciálisat, s mindezt „franciául”, annak nem szabad kihagynia ezt a zenei élményt.” Az Ilan Volkov által vezényelt kortárs estünk egyik főhőse ütősünk, Herboly László lesz az Európai Hidak fesztiválon, aki a Magyar Narancsnak adott interjújában mesélt a fesztiválról.

Herboly László 20160827
2016. szeptember 2., 14:32, Kritikák

Mozart; a mókamester és a zseni

A Proms-koncertek műsora általában igen vegyes, ami egyáltalán nem hátrány. Igazi csemege viszont a fesztiválon egy olyan hangverseny, amely egyetlen zeneszerző kifejezésvilágát járja körül, s a megszokottól eltérően képes láttatni. Ivan Hewett kritikája a The Telegraphon.

BFZ_Kursaal@Kurcsák István
2016. augusztus 31., 09:52, Közlemények

ÖTCSILLAGOS ÉVADNYITÁNY

Európai turnéja egyik csúcspontjaként a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ötcsillagos koncertet adott a világ egyik legnagyobb komolyzenei fesztiválján, a BBC Promson. A hangversenyről felvétel is készült, amit egy hónapon keresztül bárki meghallgathat a BBC honlapján. A tíznapos turné egy San Sebastian-i rezidenciával indult és Koppenhágában ért véget, egy vidámparkban.

Fischer Iván@Kurcsák István
2016. augusztus 30., 12:40, Hírek

BFZ a BBC Promson – hallgassa meg a teljes koncertet!

Európai turnéja egyik csúcspontjaként a Budapesti Fesztiválzenekar ötcsillagos koncertet adott a világ egyik legnagyobb komolyzenei fesztiválján, a BBC Promson. A hangversenyről felvétel is készült, amit egy hónapon keresztül bárki meghallgathat a BBC honlapján.

Fischer Iván