Váltás mobil nézetre
Mahler-5-w

Egy nagy Mahler-szimfónia referencia-értékű előadása és felvétele

MAHLER: Symphony No. 5 – Budapest Festival Orch./ Ivan Fischer – Channel Classics multichannel SACD CCS SA 34213, 55:45 [Distr. by Harmonia mundi] TT: 74:12 (12/10/13) *****:

 

Az ötödik szimfónia Mahler leghagyományosabb műve ebben a műfajban, de távol áll attól, hogy nagyon eviláginak tűnjék. Az 1901-1902-ben, a komponista nyaralójában keletkezett darabot heves érzelmek, nagy szenvedélyek és dinamikai ellentétek jellemzik.

E tulajdonságai tökéletesen alkalmassá teszik a művet arra, hogy a Channel Classics  nagy felbontású hangfelvételt készítsen róla. Az eredmény nagy zenei és technikai diadal. Oly gyakori, hogy technikailag nagy felvételek zeneileg középszerűre sikerednek. Itt nem ez a helyzet. Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar erőteljes előadást hoz létre, a DSD SACD  lemez pedig jobban szól a mű minden korábbi felvételénél – beleértve Bernstein, Rattle és Abbado lemezét is.

A nyitó trombitaszólótól az ötödik tétel rondójáig a felvétel egy pillanatra sem válik torzzá és nem veszít zenei értékéből. A hangszerek világosan hallatszanak, és a Budapesti Művészetek Palotája hangzása is átjön, anélkül, hogy elhomályosodna a zenekar hangzásképe.  A kitűnő  Hein Dekker és Jared Sacks páros által készített felvétel egyszerűen hibátlan. Ez a művész- és hangmérnök-csapat más Mahler-szimfóniákat is fölvett már, és ha majd a projekt teljes lesz, azt hiszem, ezek lehetnek a Mahler szimfóniákból készült referencia-lemezek. Művészileg és technikailag egyaránt. Eddig megjelent az 1., a 2., a 4., és a 6. szimfónia. Mahler valamennyi kompozíciója közül talán az 5. szimfónia 4. tételét, a híres Adagiettót játsszák a legtöbbször. Gyakran a műtől függetlenül, külön is megszólaltatják, de előfordult már filmzeneként, sőt műkorcsolyázók kísérőzenéjeként is. Itt most nagyon szépen szól, s bár talán nem hangzik olyan dinamikusan, mint a szimfónia többi része, fenséges élmény hallgatni.

Mahler zenéje a jelek szerint különösen alkalmas a nagy felbontású felvétel készítésére. A Channel Classics felvétel hangja és az emlékezetes előadás kombinációja szinte több, mint amit egy zenerajongó remélhet. A Channel Classics különböző formátumokban árulja ezt a zenét. Én SACD-n hallgattam, amely a többcsatornás 5.0 surround változatot és a hagyományos CD-réteget egyaránt kínálja. De a társaság árusítja a letölthető multichannel vagy a sztereó változatot is.

audaud.com, Mel Martin